«ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ»…

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, 2011

«Και πάψτε να κουνάτε το δάκτυλο

στους Έλληνες για καθυστερήσεις»…

ΑΡΘΡΟ-ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΓΙΑ ΣΑΡΚΟΖΙ, ΜΕΡΚΕΛ

ΑΠΟ ΤΟΝ JEFFREY SACHS ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES

  • Οι Γερμανοί συμπεριφέρονται με περιφρόνηση απέναντι στην Ελλάδα.
  • Η πρωτοφανής ύφεση εμποδίζει το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
  • Η πιστωτική ασφυξία γίνεται χειρότερη κάθε φορά που συζητιέται η χρεοκοπία.
  • Να «κλειδωθούν» πραγματικά χαμηλά επιτόκια που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να ανασάνει και να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Τόσο στην Ευρώπη όσο και σ’ όλον τον κόσμο.
  • Ώρα η ηγεσία της ΕΕ να δουλέψει υπερωρίες και  να πάψει να κουνάει το δάκτυλο στους Έλληνες για καθυστερήσεις.

 

«Ο γερμανικός τύπος και η ευρωπαική κοινή γνώμη συμπεριφέρονται απέναντι στην Ελλάδα με περιφρόνηση.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει επώδυνα μέτρα λιτότητας αντιμετωπίζοντας μαζικές διαμαρτυρίες δεν φαίνεται να απασχολεί κανένα..

Η επιθετική αυτή στάση θέτει το ευρώ σε πραγματικό κίνδυνο.

Οι κοντόφθαλμοι γερμανοί πολιτικοί, πιστεύουν ότι η χώρα τους θα ωφεληθεί αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση και φύγει από το ευρώ.

Αυτό είναι εντελώς αναληθές.

Η Γερμανία διακυβεύει την ευρωπαική και τη δική της ευημερία.αγνοώντας την αλληλεξάρτηση των ευρωπαικών οικονομιών.

 Η κ. Μερκελ, προς τιμήν της, έδειξε αυτοσυγκράτηση υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις των θερμοκέφαλων συναδέλφων της. Ωστόσο η μακρο οικονομική πολιτική της εξακολουθεί να λειτουργεί με παρωπίδες.

Η Ελλάδα κάνει ένα  γενναίο μετασχηματισμό της οικονομίας, προσπαθώντας να περάσει από ένα γιγαντιαίο έλλειμα το 2009, σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Η ολίσθηση και μη επίτευξη των στόχων οφείλεται στην πρωτοφανή σε ένταση και μέγεθος ύφεση.

Οι Ευρωπαίοι παραγνωρίζουν ότι η τρομακτική οικονομική κρίση έχει στεγνώσει τις ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί δραματικά,. Με συνέπεια έντονο πρόβλημα χρηματοδότησης .

Η πιστωτική ασφυξία γίνεται χειρότερη κάθε φορά που συζητιέται η χρεοκοπία.

Όσο τα πράγματα χειροτερεύουν, οι ευρωπαίοι ηγέτες επιταχύνουν το πτωτικό σπιράλ, ζητώντας καινούργια μέτρα λιτότητας. Η Ελλάδα υποκύπτει κάθε φορά, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία

 Η χώρα πλέον βρίσκεται ένα βήμα από την κοινωνική αναταραχή.

Επιπλέον περικοπές θα ωθήσουν την ελληνική οικονομία πέρα από τα όρια της και θα επιβεβαιώσουν εκείνους που ζητούν από την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Είναι αφέλεια να πιστεύουν ότι θα σταματήσει εκεί. Θα ακολουθήσουν οι ήδη στοχευμένες Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία και πιθανόν ακόμα και η Γαλλία.

Όταν θα ξεκινήσουν μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες, το όλο οικοδόμημα θα γίνει κομμάτια.

Τώρα σήμανε η πιο μεγάλη ώρα για την ευρωπαική ηγεσία. Θα πρέπει να κρατήσουμε την αναπνοή μας έως ότου ο Mario Draghi θα διαδεχτεί τον J. C. Trichet  στην  ΕΚΤ. Ο τελευταίος έπαψε πλέον να εισακούεται.

Τουλάχιστον έχει αποχωρήσει ο J. Stark (εκπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΚΤ) και η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

 

Η ΕΚΤ μαζί με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να υποστηρίξουν την ελληνική προσπάθεια.

Επίσης πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από τους εταίρους, η απόφαση της 21ης Ιουλίου. Ταυτόχρονα να τρέξει το πρόγραμμα EFSF (δυνατότητα αγοράς ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και η ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών (PSI).

Επιτέλους Η ΕΚΤ οφείλει να φέρεται σαν κεντρική και όχι σαν εμπορική  τράπεζα και να μη πιέζει στα όρια του  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να σφίξει τα λουριά στους συνεργάτες της, ώστε να μην ανοίγουν το στόμα τους και πυροδοτούν κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Να επικυρωθεί άμεσα η επέκταση του μηχανσιμού EFSF.

Οι Βρυξέλες σε συνεργασία με το ΔΝΤ να θέσουν ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει επιπλέον βοήθεια και στήριξη στην Ελλάδα.

Να κλειδωθούν χαμηλά πραγματικά επιτόκια, για να επιτρέψουν στη χώρα να ανασάνει και να χρηματοδοτηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα   

Η εφαρμογή των παραπάνω μόνο εύκολη δεν είναι καθώς πρέπει να εγκριθούν από τα επιμέρους ευρωπαικά κοινοβούλια.

Εφτασε η στιγμή που η ευρωπαϊκή ηγεσία θα πρέπει να δουλέψει υπερωρίες και να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για καθυστερήσεις. Όλοι θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν το θέμα με υπευθυνότητα και ωριμότητα

Η Ελλάδα το κάνει. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι.

Οι συνέπειες της αποτυχίας του εγχειρήματος θα είναι ανυπολόγιστες, τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για το Μέλλον της.»

 

 

Ο Τζέφρι Σακς, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia University της Νέας Υόρκης και διευθυντής του The Earth Institute για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να γίνει εντός 10 ετών.

Θεωρείται, από τους διαδόχου του Τζον Κέινς, του κυριότερου εκφραστή της ιδεολογίας του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.