ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ, Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ(!!!)

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου, 2011

Λίγο πριν πει και τη «μαύρη καληνύχτα» του το 2011 – ο χρόνος εφιάλτης- εκτόξευσε και το ψέμα του αιώνα:

«Όχι –κατηγορηματικό όχι- δεν γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη»…

Όχι, δεν ενοχλήθηκαν οι δύο εισαγγελείς που κατήγγειλαν και ταρακούνησαν τον τόπο ότι τους ήθελαν για αποφάσεις «καθ’ υπαγόρευση και υπό απαγόρευση»…

Ποτέ και από κανένα(!!!)

Όλοι άμεμπτοι –«άγιοι»- (ίσως, λόγω των ημερών) για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έστειλε στο αρχείο την πολύκροτη υπόθεση.

Στο αρχείο, λοιπόν, και η αξιοπιστία των δύο εισαγγελέων που παρέμειναν (με ποιο κύρος;) στις θέσεις τους.

Και το ερώτημα:

Θα πάνε τελικά αρχείο και οι μεγαλουποθέσεις-φωτιά που πυροδότησαν το μεγάλο ντόρο για το τίποτα;

 Σύμφωνα με την ειδησεογραφία στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής για τους λόγους που οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να υποβάλλουν προ διημέρου επιστολή παραίτησης.

Στην επιστολή ανέφεραν, μεταξύ των άλλων, ότι “δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση”.
Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε”, επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

“Καμία παρέμβαση”
Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρητά αναφέρει, ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.
Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ. Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.
Ο κ. Τέντες έχει ήδη διαβιβάσει το αίτημα αντικατάστασης (παραίτησης) των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Κατόπιν αυτών, είναι στην κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης εάν θα αποδεχτεί ή όχι τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών.
Σε καταφατική περίπτωση, δηλαδή που κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, τότε ο κ. Παπαϊωάννου πρέπει να στείλει σχετικό ερώτημα, όπως λέγεται, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την αντικατάστασή τους.
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3943/2011 όσον αφορά το βαθμό του οικονομικού εισαγγελέα είναι μελετημένο και έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα άριστα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για την τροποποίησή του.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε την πρόθεση να τροποποιήσει το νόμο, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.

Πεπόνης: “Συνεχίζουμε στις θέσεις μας”   

Νωρίτερα οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι την Τετάρτη προκάλεσαν σοκ, λέγοντας ότι φεύγουν επειδή δέχθηκαν πιέσεις, είχαν ανακαλέσει τις παραιτήσεις τους.

Οι δύο εισαγγελείς προσήλθαν την παρασκευή στον Άρειο Πάγο, δίνοντας εξηγήσεις στον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, τον αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.

Οι δύο δικαστικοί εξερχόμενοι από το γραφείο του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου δήλωσαν ότι έχουν οριστεί εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη είχαν δώσει προφορικές εξηγήσειςκαι εμφανίζονταν έτοιμοι να αναφέρουν ονομαστικά αυτούς που εμπόδιζαν το έργο τους, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν.

Οι δύο εισαγγελείς, στην επιστολή παραίτησής τους είχαν αναφέρει ότι δεν δέχονται να είναι “εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση”.

Επίσης, ανέφεραν πως δεν δέχονται να αποτελέσουν “άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος”.

Οι Πεπόνης και Μουζακίτης δεν αποχωρούν τελικά, ωστόσο τα ερωτήματα που τέθηκαν με την επιστολή τους παραμένουν αναπάντητα.