ΤΑΙΣΤΕ, ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2011

Κάντε τον, να νοιώσει

ότι είναι Χριστούγεννα!

 

To 1984 o Bob Geldof σε συνεργασία με τον Midge Ure, σχημάτισαν τους Band Aid. Μια πλειάδα από τους σημαντικότερους βρετανούς καλλιτέχνες, συμμετείχαν στην ηχογράφηση του κομματιού “Do they Know its Christmas”, που είχε σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για να αντιμετωπιστεί ο λιμός στην Αιθιοπία.

Η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε σε τέσσερις μέρες και οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο Bob Geldof, υποσχέθηκε δημοσίως, πως όλο το ποσό θα πήγαινε για τον φιλανθρωπικό σκοπό. Η συντηρητική κυβέρνηση της M. Thatcher αρνείτο να  παραιτηθεί του φόρου επί των πωλήσεων. Τελικά όμως υποχώρησε κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και την σθεναρή στάση που τήρησε ο Bob Geldof.

 

Σήμερα, στο κατώφλι του 2012, είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, το φαινόμενο της πείνας δεν έχει καταπολεμηθεί.

Η ντροπή της ανθρωπότητας παραμένει και στοιχειώνει τα όποια επιτεύγματα και τις περγαμηνές της επιστήμης και του σαθρού πολιτισμού που δημιουργήσαμε.

 

Μεγάλη ανατριχίλα, τα στοιχεία της UNICEF :

 «Η φτώχεια αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στερεί από τα παιδιά όλες τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και ν’ αναπτυχθούν και είναι η κύρια αιτία εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάθε χρόνο. Τα κάνει ευάλωτα στις ασθένειες, την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση, τη βία, τις διακρίσεις και τον στιγματισμό. Δεν έχουν καθαρό νερό, εμβόλια, περίθαλψη, εκπαίδευση και τροφή.

Σήμερα, στο φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιστοιχεί μόλις το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος και σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF,  1 στα 2 παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο – περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά – ζουν στη φτώχεια, στερούμενα βασικών αγαθών όπως η κατοικία, το καθαρό νερό, η φροντίδα υγείας».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η φτώχεια άρχισε να τρώει τα σωθικά του καλογυαλισμένου ανεπτυγμένου κόσμου.

Η Δύση πίστευε πως είχε ξεμπεδέψει με τον εφιάλτη της φτώχειας και της πείνας·

ή έτσι ήθελε να πιστεύει, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις ανισότητες που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.

Κάτω από τα πολύχρωμα φώτα των μεγαλουπόλεων και των μεγαλοπρεπών ψηλών κτιρίων, τα φτωχαδάκια περιφέρονται, στήνοντας σύγχρονες παραγκούπολεις.

Ορατοί – αόρατοι, ζωντανοί – νεκροί κινούνται ανάμεσα μας. Εμείς δεν τους βλέπουμε, θαμπωμένοι από τα φώτα της γιορτής…

Ο αριθμός των παιδιών που θεωρούνται άστεγα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ζούσαν το 2010 σε προσωρινά καταλύματα (καταυλισμοί, αυτοκίνητα, πάρκα, εγκαταλειμμένα κτίρια) έχει αυξηθεί κατά 38% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και φτάνει πλέον τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικής οργάνωσης.

 

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 2010 στα 49,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ  Το ποσοστό φτώχειας αγγίζει το 16% του συνολικού πληθυσμού. Ως όριο φτώχειας καθορίζεται το ετήσιο εισόδημα των 24.343 δολαρίων για μία οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών. .

Η  Ευρωπαική Ένωση, ονόμασε  το 2010 ως Ευρωπαικό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής,  84 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, εντός των συνόρων της ΕΕ, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη.

Σχεδόν το 17% των Ευρωπαίων έχει περιορισμένα οικονομικά μέσα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά  για τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται. Στην Ευρωπαική ήπειρο 1 στα πέντε παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εφιάλτη της φτώχειας.

 

Η ΕΕ ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών, με αιχμή του δόρατος το δίδυμο Μερκοζί, βυθίζει την Ευρώπη στην λιτότητα και τη φτώχεια.

Για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, η μισή Ευρώπη κόβει από τις δαπάνες που προορίζονταν για να αναπτυχθεί ένα δίχτυ ασφαλείας των πολιτών τους

Τα κονδύλια των προυπολογισμών των κρατών συρρικνώνονται με θύματα την υγεία, την παιδεία, τα κοινωνικά επιδόματα, τη δημόσια ασφάλεια.

Ανθρώπινες ζωές κομματιάζονται  για να ικανοποιηθούν οι αχόρταγες αγορές.

Ειδικά στην Ελλάδα, ακόμα και ο πιο αδίστακτος κερδοσκόπος, ακόμα και ο πιο σκληρός εργοδότης, ακόμα και ο πιο ανήθικος απατεώνας δεν ονειρεύονταν τόσο ψαχνό για να κονομήσουν, εύκολα και γρήγορα.

Οι εφιάλτες που ζουν οι Έλληνες, θυμίζουν Όργουελ !

Η προπαγάνδα και η ανασφάλεια παραλύουν του πολίτες.

Βρίσκονται κάτω από έναν αδιάκοπο και ανήθικο βομβαρδισμό δημοσιευμάτων, δηλώσεων και ειδήσεων. Που καλλιεργούν φόβο. Τρόμο…

Όμως κάνει λάθος όποιος ξεχνάει ότι στους Έλληνες αρέσουν οι δυσκολίες. Οι μεγάλες δυσκολίες. Οι μεγάλες ανατροπές.

Ακόμα και αν βρίσκεται ΕΝΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ!

Παραμένει ο πιο απρόβλεπτος λαός της Ιστορίας.

Ποιος φανταζόταν ότι θα ηχούσαν τόσο επίκαιρα σήμερα, όμως για όλο το σύμπαν,

οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού των Band Aid.

«Ταίστε τον κόσμο

Αφήστε τον νοιώσει ότι είναι Χριστούγεννα».