ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΑ ΕΣΠΡΩΞΑΝ!

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 2012

Απαγορεύεται νέα αποτυχία από την Ελλάδα

52,5 δισ. στην Αθήνα

Εκταμιεύσεις από Δευτέρα και έως τέλος Μαρτίου.

Πέρασε από σαράντα κύματα, αμέτρητες σφαγιαστικές περικοπές εισοδήματος, εκβιαστικά προαπαιτούμενα και “δρακόντειους” όρους για να εγκριθεί τελικά η πολύκροτη δόση των 34,4 δισ.   που όφειλαν οι δανειστές να πληρώσουν από τον Ιούνιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης -όπως δήλωσαν- επιβράβευσαν την ελληνική συνέπεια των τελευταίων μηνών και απελευθερώνουν συνολικά 52,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύονται σταδιακά έως το τέλος Μαρτίου.

Σαφής ο πολιτικός χαρακτήρας της καθυστερημένης απόφασης:

Πρώτον, η Ευρώπη -χωρίς υπονοούμενα ή πισώπλατες μαχαιριές- θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαική Ένωση.

Δεύτερον, επιχειρεί επιτέλους έμπρακτα να τερματίσει το δριμύ κλίμα αβεβαιότητος που πλήττει ολόκληρο τον Νότο και κυρίως δύο βαριές οικονομίες-ναρκοπέδια όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Και τρίτον, στέλνει μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το ευρώ και να το θέσει εκτός κρίσης.

Την εκταμίευση συνολικού ποσού 52.5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στη σωστή τροχιά», επισήμανε λίγα λεπτά αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας πως τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ακόμη σίγουρο αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup έχει θέσει ως βασικό στόχο τον περιορισμό του χρέους στο 124% επί του το 2020.

Σε αυτή τη βάση οι χώρες του Eurogroup επέτρεψαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να εκταμιεύσει ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,3 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το EFSF θα αποδεσμεύσει το ποσό των 49,1 δισ. προς την Ελλάδα τμηματικά, από τώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως στο πρόγραμμα βοήθειας θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Γ. Στουρνάρας: Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια

«Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

Χαιρετίζει η Λαγκάρντ την απόφαση του Eurogroup

Την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας για επαναφορά της οικονομίας της σε τροχιά χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις για παροχή πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον χρειαστεί, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές έλλειμμα το 2013», αναφέρει η ανακοίνωση.

« Τα βήματα αυτά θα διασφαλίσουν τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% επί του ΑΕΠ ως το 2020 και την υποχώρησή του σε βιώσιμα επίπεδα κάτω του 110% έως το 2022», εκτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύω να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης για το ελληνικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο», καταλήγει η κ. Λαγκάρντ.