ΨΗΦΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ…

Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2013

ARSENHS

 

 

Ποιοι υπουργοί κομμάτιασαν την Παιδεία

με ΑΕΙ και ΤΕΙ σ΄όλην την Ελλάδα

 

Η πελατειακή λογική επέβαλε τη δυσανάλογη επέκταση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε ποικίλες αντιδράσεις για τη σύσταση και τηνεφαρμογή του σχεδίου ”Αθηνά”.

Τα τελευταία 20 χρόνια οικοδομήθηκε ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό τμημάτων της Τριτιβάθμιας Εκπαίδευσης, συνθήκη που βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στη φράση-λογοπαίγνιο: ”Κάθε ραχούλα και ΤΕΙ”.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το 1993 ιδρύθηκαν στη χώρα 5 νέα πανεπιστήμια, πέρα από το Ανοιχτό πανεπιστήμιο, και επιπλέον 80 νέα τμήματα σε λειτουργούντα πανεπιστήμια. Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύχθηκαν στο ίδιο διάστημα και τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, αφού αυξήθηκαν κατά 111 τμήματα.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ”το 1993 η χώρα διέθετε 334 τμήματα σε ΑΕΙ, ενώ σήμερα έχουμε 534 τμήματα και 40 ανώτερα ιδρύματα. Αρκούσε η βούληση ενός καθηγητή και στήριξη ενός βουλευτή”, τόσο απλά.

Αυτά βέβαια συνέβαιναν όταν υπήρχαν τα διαθέσιμα κονδύλια από κοινοτικούς πόρους. Έτσι οι πέντε από τους οκτώ υπουργούς Παιδείας της τελευταίας 20ετίας υπέγραψαν όλες αυτές τις ιδρύσεις.

Ποιος είναι όμως ο ”πρωταθλητής της κορδέλας”; Ο Γεράσιμος Αρσένης την περίοδο 1996-2000 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 44 νέα τμήματα ΑΕΙ και 36 ΤΕΙ, τέσσερα μόλις χρόνια.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα τμήματα: Μεσογειακών Σπουδών-Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βαλκανικών Σπουδών-Αριστοτέλειο, Επιστήμης των Υλικών-Πανεπιστήμιο Πατρών, Φιλοσοφίας-Πανεπιστήμιο Πατρώμ, Γεωγραφίας-Χαροκόπειο, Αγροτικής Ανάπτυξης-Δημοκρίτειο Θράκης.

 

EYUYMIOY

 

Ακολουθεί ο Πέτρος Ευθυμίου με την ίδρυση δύο πανεπιστημίων , 17 τμημάτων ΑΕΙ και 25 ΤΕΙ (2000-2004). Το χάρτη συμπληρώνει η Μαριέττα Γιαννάκου (2004-2007) με την ίδρυση ενός πανεπιστημίου, 15 τμημάτων ΑΕΙ και 15 ΤΕΙ. Ακόμη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (2007-2009) ίδρυσε ένα πανεπιστημίο, 8 τμήματα ΑΕΙ και 21 ΤΕΙ.

 

images (1)

 

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Γιώργου Παπανδρεόυ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας για δύο μόνο χρόνια, από το 1994-1996 και ίδρυσε πέντε νέα τμήματα ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ.

Η στατιστική ειναι δυσμενέστερη για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς από το 2009 έως το 2011 η Άννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε την ίδρυση ενός τμήματος, το οποίο δε λειτούργησε, ενώ επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου και Γ. Μπαμπινιώτη δεν ιδρύθηκαν νέα τμήματα.