ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΑΙΝΟΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ «ΕΧΘΡΟΥΣ»!..

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2013

moodys

 

Η Moodys που είχε κερδοσκοπήσει

σε βάρος της Ελλάδας

σήμερα εκθειάζει τις επιτυχίες της(!!!)

 

Η Ολλανδία του Ντάισελμπλουμ

έφαγε «κόκκινη κάρτα» υποβάθμισης…

 

 

Ο καιρός έχει γυρίσματα. Και τιμωρεί!

Ο Moodys, ο ένας από τους τρεις λεγόμενους οίκους αξιολόγησης που είχε ρίξει και αυτός (από το 2009) στα νύχια της κερδοσκοπίας τη χώρα με τις καταστροφικές προβλέψεις του… Άλλαξε ρότα.

 

Δείχνει, να βλέπει σήμερα ότι δεν έβλεπε -άγνωστο γιατί(;)- μέχρι χθες.

Ξαφνικά, εκφράζει θαυμασμό για την ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή και τις ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ που δρομολογήθηκαν για την οικονομία.

 

Και έτσι προχώρησε την αναβάθμιση, κατά δύο μονάδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.

 

Συγκεκριμένα αναβαθμίστηκε στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, ενώ ο οίκος σημειώνει πως διαβλέπει ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ στην οικονομία της.

 

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ο Moody’s, η αξιολόγηση αντανακλά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα καθώς και τη βελτίωση μεσοπρόθεσμα των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

 

«Ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας με τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της. Ο προϋπολογισμός θα παραμείνει επικεντρωμένος στα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι από περαιτέρω περικοπές δαπανών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moody’s, προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014».

 

Η απόφαση της Moody’s αποδίδεται επίσης στις «ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης».Ο οίκος εκτιμά ότι «ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των προοπτικών μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης».

 

Σύμφωνα με τη Μοοdy’s, το 2014 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ το 2015 θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.

 

Η αναβάθμιση από τον οίκο έρχεται λίγες ώρες έπειτα και από τη γνωστοποίηση ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλες τις δεσμεύσεις της.

 

Παράλληλα, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ολλανδική οικονομία με τη χώρα να χάνει το τριπλό Α επειδή οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της έχουν επιδεινωθεί.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν ήταν έκπληξη αλλά ήταν μία απογοήτευση.