ΔΙΠΛΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ “3”!

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2013
"Δανειστές, στα προγράμματά σας ξεχάσατε τα ανθρώπινα δικαιώματα", καταγγέλλει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης

“Δανειστές, στα προγράμματά σας ξεχάσατε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, καταγγέλλει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Καλείται η Ελλάδα να προσφύγει

αμέσως στο Ευρωπαϊκό

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Καταπέλτης εναντίον των δανειστών

και ο επίτροπος 

του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

«Οι δανειστές ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ κατ’ εξακολούθηση τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα»

Αυτή, τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ πυροδοτεί η τεκμηριωμένη νομική γνωμοδότηση του Γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ –Λεσκάνο.

 

Ταυτοχρόνως, βγήκε στη δημοσιότητα τοΠΟΡΙΣΜΑ-ΣΟΚ του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης που καταγγέλλει τους δανειστές ότι ΞΕΧΑΣΑΝ στα προγράμματα λιτότητας τα ανθρώπινα δικαιώματα (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά) 

 

Η πρώτη έκθεση ζητάει ευθέως να γίνουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ για παράνομες παρεμβάσεις στο Εργασιακό Δίκαιο και στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.

 

Καταγγέλλεται, συγκεκριμένα, ότι οι μειώσεις μισθών ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης.

 

Ενώ οι παράλληλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα καταργούν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και στην ιδιοκτησία.

 

Και συνεχίζει:

«Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι μειώσεις στο σύστημα υγείας ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επομένως συνιστούν παραβίαση και της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που έχει ενσωματωθεί στο Δίκαιο της ΕΕ».

 

Ευρωπαικο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ευρωπαικο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σε τέτοιο τεράστιο κοινωνικό θέμα ακόμη και  το Διεθνές Δικαστήριο –και ο ΟΗΕ- θα μπορούσαν να ερευνήσουν από ποιους και σε ποια έκταση έχουν διαπραχθεί οι παραβιάσεις από τους δανειστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

 

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

 

Η δεύτερη έκθεση-κόλαφος που συμπίπτει χρονικά με τον θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν είχε να ζεσταθεί, έρχεται να υπενθυμίσει ότι στο βωμό της λιτότητας τα θύματα είναι άνθρωποι, και μάλιστα μικρά παιδιά…


Με μία πολυσέλιδη εργασία του, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, επικρίνει πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επέβαλαν μέτρα λιτότητας, ότι «έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως την προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

 

Παράλληλα, στηλιτεύει και τη συμπεριφορά των διεθνών δανειστών που, όπως υπογραμμίζει, «παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας που εφάρμοσαν σε ευρωπαϊκές χώρες».

 

Στην ερευνητική εργασία του επιτρόπου, η οποία αναφέρεται στις επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «από τις εθνικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τα διεθνή πακέτα διάσωσης απουσιάζει η διαφάνεια, η συμμετοχή του κοινού και η δημοκρατική λογοδοσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επαχθείς όροι εμπόδισαν τις κυβερνήσεις στο να επενδύουν σε βασικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας, υγείας και εκπαίδευσης».

 

«Όταν η ΕΕ, ως κεντρικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης, ελάμβανε αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στα κράτη- μέλη και όταν η τρόικα έθετε όρους για τα πακέτα διάσωσης και δανειακές συμβάσεις, θα έπρεπε να είχαν λάβει καλύτερα υπόψη τους τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, ο επίτροπος Μούιζνιεκς.

ανθρωπινων δικαιωματων

 

Στην ίδια εργασία, χαρακτηρίζει ολέθριες τις συνέπειες που είχε η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στις ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών και ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους.

 

«Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ εκατομμύρια οικογένειες υφίστανται τις συνέπειες των περικοπών στα παιδικά βοηθήματα και τις οικογενειακές παροχές, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση» επισημαίνει ο επίτροπος, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο για να βρουν απασχόληση και να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις επανεμφάνισης της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας».

 

Ο επίτροπος υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναζωογονηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που θα πρέπει να βασίζεται στα θεμέλια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους.

 

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας των νέων και την υπεράσπιση της κοινωνικής προστασίας των μακροχρόνια ανέργων κατά τη διάρκεια της κρίσης, καταλήγει στην εργασία του ο επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς.