Ο ΝΕΟΣ ΓΚΑΝΤΙ
ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ!

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2013

mantela

 

Ο Γιός της Αφρικής ξεπέρασε

τον Άνθρωπο

-Έγινε παγκόσμιο σύμβολο 2 αιώνων

 

 

Σήκωσε στέμμα Ειρήνης στο άντρο του τρόμου. Στο βασίλειο πολέμου…

Έγινε παγκόσμια έμπνευση για κάθε γενιά. Όπου, γης

Τελείωσε με θρίαμβο τη χιλιοματωμένη πορεία του προς την Ελευθερία.

Τράβηξε το λαβωμένο μαύρο έθνος από τα κάτεργα του απαρχάιντ.

Του έδωσε το απίστευτο, Δημοκρατία!

Το γύρισε, στην Αξιοπρέπεια.

 

Κυνηγήθηκε, καταδικάστηκε, φυλακίστηκε για 27 χρόνια.

Πρώτος μαύρος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Νοτίου Αφρικής.

 

Οι δυνάμεις που μάχονται και θέλουν ένα διαφορετικό –ΚΑΛΥΤΕΡΟ- κόσμο μένουν ορφανές χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα.

Το γνήσιο πατέρα του πολιτικού Πολιτισμού.

 

Ειλικρινά, ποιος μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ θα εξουσίαζε ένα ξέχειλο χάος;

 

Ποιος θα στοιχημάτιζε ότι ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην καρδιά του μίσους και του αίματος θα επέβαλλε συνεννόηση, ενότητα, ειρήνη;

 

Ποιος, τέλος, θα μπορούσε να διανοηθεί μαύρο πρόεδρο και δημοκρατία στη χώρα-προπύργιο του στυγνότερου ρατσισμού;

 

Αρέσει, δεν αρέσει ο Νέλσον Μαντέλα ΕΚΑΝΕ ΔΥΝΑΤΟΝ το αδύνατον.

Για μένα (αυτός και ο Γκάντι) είναι οι σημαντικότερες προσωπικότητες δύο αιώνων!

 

Αυτοτίθεται το ερώτημα:

Πόσο αλλιώτικος –σοβαρότερος- θα ήταν ο κόσμος αν οι σημερινοί επικεφαλής του είχαν έστω και λίγη από τη στόφα και κουλτούρα του Αφρικανού υπερανθρώπου;

 

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα έλεγε, το 1999, πως θα ήθελε όταν πεθάνει να παραδεχθούν εχθροί και φίλοι πως έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του, δεν φανταζόταν πως η ιστορία τελικά θα έγραφε γι’ αυτόν πως ήταν και θα είναι το παγκόσμιο είδωλο, ο άνθρωπος-σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ελευθερία και τη φυλετική συμφιλίωση.

Στα 95 χρόνια της ζωής του κατάφερε να αφήσει πίσω του μια παρακαταθήκη σε όλη την ανθρωπότητα. Και οι στιγμές-σύμβολα αυτής της πορείας ήταν ουκ ολίγες. Ευτυχώς για όλους μας αρκετές αποτυπώθηκαν από το φακό και θα μείνουν να θυμίζουν τον αγώνα του.

 

Ο νεαρός ακτιβιστής που πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στη φυλακή έχτισε τη φήμη του πίσω από τα σίδερα, αλλά κέρδισε τον αγώνα του από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε, το 1990.

Δύο ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, στις 13 Φεβρουαρίου 1990, ο Μαντέλα απευθύνθηκε σε 100.000 οπαδούς του, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Σοβέτο. Εκεί για πρώτη φορά ακούστηκε το σύνθημα: “Πορεία προς την Ελευθερία”.

 

Διεθνή συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα, «πατέρα της δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής», ο οποίος άφησε την Πέμπτη την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών.

 

Την είδηση του θανάτου του Μαντέλα επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ανακοινώνοντας πως «ο Μαντίμπα (όπως τον αποκαλούσαν)  έφυγε εν ειρήνη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του».

 

Ο Νέλσον Μαντέλα τα τελευταία χρόνια είχε εισαχθεί πολλές φορές για νοσηλεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας. Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ’ όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», δήλωσε ο Ζούμα.

 

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Νότας Αφρικής, ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα εξέφρασαν στο μεταξύ ηγετικές φυσιογνωμίες από τη διεθνή σκηνή, ενώ έξω από την κατοικία του έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

 

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

«Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη ιστορία της. Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη» αυτού του «ιδεολόγου αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό».

 

 

Παγκόσμια πρωτοσέλιδα για το θάνατο Μαντέλα

Παγκόσμια πρωτοσέλιδα για το θάνατο Μαντέλα

 

 

Είμαι ένας από τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από το Νέλσον Μαντέλα, ήταν η πρώτη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην είδηση του θανάτου του Μαντέλα.

 

«Χάσαμε έναν από τους πιο εμπνευσμένους, πιο θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους», είπε και τόνισε πως επρόκειτο για έναν ηγέτη  που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.

 

«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο  και πρόσθεσε: «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν», είπε. «Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει».

 

«Η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης», δήλωσε με τη σειρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής ως ένα «πραγματικό φίλο»

Έφυγε ένας γίγαντας της δικαιοσύνης και μια έμπνευση για όλους τους ανθρώπους, ήταν η  πρώτη αντίδραση, στην είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Μπαν Κι Μουν  εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα και στο λαό της Νότιας Αφρικής, λέγοντας πως ο Μαντέλα ήταν ένας άνθρωπος τόσο προσγειωμένος που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».

 

“Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σημειώνοντας ότι άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο.

«Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο», είπε.

«Παράδειγμα για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει την ανθρωπότητα. «Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια», ανέφερε

Μεσίστια θα κυματίζει σήμερα η βρετανική σημαία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η βρετανική πρωθυπουργική κατοικία με εντολή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε ένδειξη σεβασμού για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα.

«Έσβησε ένα σπουδαίο φως στον κόσμο. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν  ένας ήρωας της εποχής μας», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

 

Φωτογραφία της Νοτίου Αφρικής από δορυφόρο. Ο τρόπος που επέλεξε η NASA να τιμήσει τον Νέλσον Μαντέλα

Φωτογραφία της Νοτίου Αφρικής από δορυφόρο. Ο τρόπος που επέλεξε η NASA να τιμήσει τον Νέλσον Μαντέλα

 

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα», δήλωσε.

 

Στην Ασία, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη «σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη της ανθρωπότητας», ενώ ο ινδός πρωθυπουργός Μαμοχάν Σινγκ τον χαρακτήρισε ως πραγματικό συνεχιστή της κληρονομιάς του Γκάντι.

Ο Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι έχασε «εναν πολύτιμο φίλο» και χαιρέτισε «ένα θαρραλέο άνδρα, με αρχές και αδιαμφισβήτητη ακεραιότητα, ένα σπουδαίο αγωνιστή».

Στη Βραζιλία, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ τόνισε ότι «το παράδειγμα αυτού του μεγάλου ηγέτη θα καθοδηγεί όλους αυτούς που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο», ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «σύμβολο της απελευθέρωσης από την αποικιοκρατία και την κατοχή για όλους τους λαούς που επιθυμούν την ελευθερία».

 

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους πολίτες του» ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζακάγια Κικουέτε χαρακτηρίζοντας τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρταχάιντ «μια φωνή θάρρους, πηγή έμπνευσης και ηγέτη που αγαπήθηκε από όλους».

«Ο Μαντίμπα θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές πολλών ανάμεσά μας», ανέφερε ο πρόεδρος ης Ρουάντας Πολ Καγκάμε.

«Ευγνώμων για τη συμπαράσταση του έθνους και της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε τέλος ο Μάντλα Μαντέλα, ο μεγαλύτερος από τα εγγόνια του Νέλσον Μαντέλα

 

Ο Νέλσον Ρολιλάχια Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Φορτ Χέιρ και στο Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότεσραντ, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Παράλληλα εργαζόταν ως φύλακας σε χρυσωρυχείο και αργότερα ως μεσίτης στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Το 1944, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο και τον Γουόλτερ Σιζούλου, ίδρυσε τη νεολαία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της οποίας ανέλαβε πρόεδρος το 1950. Με τον Τάμπο ίδρυσε και το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων της Νότιας Αφρικής, το 1952.

 

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Η ζωή του Μαντέλα ήταν αφιερωμένη στην ελευθερία και το τίμημα που πλήρωσε ήταν βαρύ.

Το 1956 συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας αλλά απαλλάχθηκε το 1961, την ίδια χρονιά που ίδρυσε και την οργάνωση “Λόγχη του Έθνους”, η οποία επί της ουσίας ήταν το στρατιωτικό σκέλος του ΑΕΚ που είχε κηρυχθεί παράνομο έναν χρόνο νωρίτερα.

Το 1962 συνελήφθη και πάλι και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή είχε βγει παράνομα από τη χώρα και επειδή υποκινούσε τους μαύρους εργάτες να απεργήσουν. Ακολουθεί νέα δίκη, το 1963-4 και η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, μετά την ανακάλυψη του μυστικού αρχηγείου του ΑΕΚ όπου βρέθηκε το ημερολόγιό του μαζί με διάφορα έγγραφα για τη δράση των αντάρτικων ομάδων.

 

Από το 1964 ήταν κρατούμενος στο νησί Ρόμπεν, αρχικά σε άθλιες συνθήκες και με ακραίους περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών και την αλληλογραφία του: του επέτρεπαν ένα γράμμα και έναν επισκέπτη ανά έξι μήνες. Σταδιακά οι συνθήκες βελτιώθηκαν και το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ όπου του επετράπη να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει τελικώς το πτυχίο Νομικής, το 1989. Την χρονιά εκείνη ο τότε πρόεδρος της χώρας Πίτερ Μπότα πρότεινε να τον απελευθερώσει υπό τον όρο να αποκηρύξει τη βία, κάτι που ο Μαντέλα δεν δέχτηκε.

 

Η απελευθέρωσή του οδήγησε στη θέσπιση θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Τα χρόνια που έζησε στη φυλακή και οι αγώνες του μέσα από αυτήν για την κατάργηση του απαρτχάιντ τον κατέστησαν έναν από τους διασημότερους πολιτικούς κρατούμενους της εποχής του και ηγέτη μυθικών διαστάσεων για εκατομμύρια μαύρους Νοτιοαφρικανούς αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς σε όλο τον κόσμο.

 

Μετά από 27 χρόνια στις φυλακές, στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ νομιμοποίησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

«Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες (…) αισθανόμου ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει», είχε γράψει ο ίδιος για την ημέρα που αποφυλακίστηκε.

 

Μετά το δημοψήφισμα του 1992 για την κατάργηση του απαρτχάιντ, όπου, αν και συμμετείχαν μόνο οι λευκοί κάτοικοι της Νότιας Αφρικής, εγκρίθηκε με ποσοστό 68,7%, η χώρα οδεύει προς τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές, στις 27 Απριλίου 1994.  Η νίκη του Μαντέλα είναι σαρωτική.

 

 

Η ορκωμοσία Μαντέλα

Η ορκωμοσία Μαντέλα

 

 

Το 1994 ο Μαντέλα  έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Ο Μαντέλα τιμήθηκε το 1993 με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρόεδρο ντε Κλερκ, για τις προσπάθειές τους να καταργήσουν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρικής.

Ενόσω ήταν ακόμη κρατούμενος, το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο του είχε απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος» ενώ το 1992 τιμήθηκε με το τουρκικό βραβείο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αρχικά αρνήθηκε να το παραλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και το δέχτηκε μόνο το 1999.

Το 1998 είχε τιμηθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με το χρυσό μετάλλιο (την ανώτατη διάκριση) του Κογκρέσου ενώ το 2006 η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε “Πρεσβευτή της Συνείδησης”, την υψηλότερη διάκρισή της.

Τον Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου “Ημέρα του Μαντέλα” και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού.

Το 1994 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έγραψε δύο αυτοβιογραφικά βιβλία, το «Μακρύ δρόμο προς την ελευθερία» και το «Συζητήσεις με τον εαυτό μου» που έγιναν διεθνή μπεστ-σέλερ.