ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ…

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2015

russian-bombardments-syria

 

«Ο τσάρος κήρυξε οικονομικό
πόλεμο στο σουλτάνο»

 

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, δήλωσε την Παρασκευή ο συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

 

«Βλέπουμε την απροθυμία της Αγκυρας να πει μια απλή συγγνώμη για το συμβάν με το αεροσκάφος», ανέφερε ο Ουσάκοφ ερωτηθείς γιατί ο Πούτιν αρνείται να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

 

 

Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ο Ερντογάν ζήτησε συνάντηση με Πούτιν.

 

«Ο κ. Ερντογάν απέστειλε αίτημα για συνάντηση κορυφής ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη των δύο κυβερνήσεων στον πρόεδρό μας», είπε ο κ. Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο αν η Ρωσία αποδέχτηκε το αίτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω μέχρι στιγμής».

 

Σε δήλωσή της, η Τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Πούτιν στο ουδέτερο έδαφος της Γαλλίας, είναι πολύ πιθανή, παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια τελική απόφαση».

 

Οι δύο άνδρες δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν την συνάντησή τους στη Γαλλία στις 30 Νοεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί στο Παρίσι Παγκόσμια Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή.

 

Πάντως, ο κ. Πεσκόφ κατά την ενημέρωσή του, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να έχει επικοινωνία με τον κ. Πούτιν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά «γύρω στις 7 με 8 φορές, χωρίς όμως επιτυχία».

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ…

 

Η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

 

Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.

 

Η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους, με τον αριθμό τους που επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος να φθάνει τα 3,3 εκατομμύρια και να αποτελεί πάνω από το 10% των τουριστών στην Τουρκία την ίδια περίοδο.

 

Η πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» ρωσικών νόμων, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού.

 

Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση των 11.000 Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία, οι 6.000 περίπου Ρώσοι που είχαν κάνει κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

 

Τα έσοδα της Τουρκίας από το τουριστικό συνάλλαγμα το φετινό 9μηνο ανήλθαν σε 21 δις. δολάρια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρείται υπό έλεγχο το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

 

Πριν από την εβδομάδα που διανύουμε, το έλλειμμα αυτό αναμενόταν να υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% το 2014 και 8% το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή η τουρκική οικονομία είναι ευάλωτη στις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος έναντι των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε αναλυτής του London Capital Group.

 

Για να μειωθεί το έλλειμμα, η Τουρκία επέβαλε πριν από δύο χρόνια περιορισμούς στην καταναλωτική πίστη, ώστε να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της.

 

«Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ήδη κλονισθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.

 

Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

 

Η τουρκική οικονομία είχε ήδη πληγεί από τη σύγκρουση στη γειτονική της Συρία και την κατάρρευση της τριετούς εκεχειρίας με τους Κούρδους μαχητές του PKK.

 

 Η τουρκική λίρα είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ρεάλ και το πέσο της Κολομβίας, από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομόλογά της είχαν τη χειρότερη επίδοση.

 

Η απόδοση των 2ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 10,65% μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.