«ΟΤΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ»…

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, 2016

4

 

 

«Εσείς πάλι στο γλέντι
και εμείς (οι άμυαλοι) στο κλάμα»

 

 

Το κοστούμι είναι εκ των προτέρων ραμμένο από τους δανειστές.

ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ!..

 

Ήξεραν τι είχαν υπογράψει να εφαρμόσουν.

 

Ήξεραν, ότι κρύβουν νέες περικοπές.

Και νέα στραγγαλιστικά μέτρα.

 

Εντούτοις, πανικόβλητοι νόμιζαν ότι με μερικά δίφραγκα θα εξευμενίσουν τον εξοργισμένο λαό.

 

Και νάτη η μεγαλοπρεπής δήλωση μετανοίας.

 

Το ηχηρό «ναι» στα προστάγματα των Βρυξελλών.

 

Με νέες δεσμεύσεις, ΝΕΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

 

Όλα αυτά είναι το ακριβό κόστος της ψεύτικης μαγκιάς.


Σύμφωνα με «Τα Νέα» η κυβέρνηση ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ σε μια επιστολή 2+2 δεσμεύσεων, μέσω των οποίων καθίσταται απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει το ατόπημα -κατά την άποψη των δανειστών- της διανομής της όποιας μελλοντικής υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος με τα δικά της μέτρα και σταθμά.


Ουδείς, όμως, παρά τη στάση απόλυτης υποταγής της κυβέρνησης τολμά να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι ο παράγων Σόιμπλε δεν θα ξαναχτυπήσει με νέες ανατροπές.

 

Το κουβάρι άρχισε να ξεμπλέκεται δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το οικονομικό επιτελείο σε στενή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών συνέταξε επιστολή, μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε τέσσερα σημεία.

 

Επειδή ο ωκεανός των νέων ψεμάτων δεν μπορεί να θολώσει την αλήθεια.

 

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε:

 

  1. Σε περίπτωση κατά την οποία το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα ενεργοποιείται ο κόφτης όχι γενικά και αόριστα με περικοπές δαπανών αλλά με μειώσεις συντάξεων. Επομένως, αν κριθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν ικανοποιήθηκαν, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί επί της ουσίας να πάρει πίσω μέρος του χριστουγεννιάτικου μποναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους.Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο, ιδίως εφόσον κατά το εντεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πρωτογενές αποτέλεσμα 7,5 δισ. ευρώ. Οι πλέον καχύποπτοι υπενθυμίζουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2015 αφορούσαν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο μετά τις μετρήσεις της Eurostat προσγειώθηκε σε 0,2% του ΑΕΠ.

 

 

  1. Αν υπάρξει στο μέλλον υπεραπόδοση πλεονάσματος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, μόνο «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών, για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».