«ΤΖΕΚΥΛ ΚΑΙ ΧΑΙΝΤ»,
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2016

Facts Myths Concept Blackboard (Click for more)

 

 

Η μία όψη του, το θαύμα του Ανθρώπου
η άλλη, ο «βρώμικος» άνθρωπος…

 

 

Η τεχνολογία του 20ου  ξέσπασε. Αφήνιασε.

Άλλαξε, με το θαύμα ΕΝΟΣ ΚΛΙΚ ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Απόλυτη ανατροπή.

Γεννήθηκε, νέα ανθρωπότητα.

 

«Παλιατζούρα», ό,τι υπήρχε πριν. Άχρηστη.

Πετάχτηκε, στα σκουπίδια της Ιστορίας…

 

Υπερδύναμη, Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.

Εξαφάνισε, αποστάσεις…

 

Ένας, όλος ο κόσμος. Μία γλώσσα, το ίντερνετ.

 

Ο άνθρωπος με δύο πρόσωπα.

 

Με το ένα, θαυματουργός!

 

Με το άλλο, δύσμορφος. «Βρώμικος» κατεδαφιστής…

 

Όπως πάει, η μεγάλη εικόνα του θαύματος…

Μαυρίζει. Χάνεται.

 

Ουαί και αλίμονο αν τελικά ποινικοποιηθεί.

Και ασφαλώς θα συμβεί αν συνεχίσουν να κυριαρχούν οι ύβρεις, οι ψευδείς ειδήσεις, οι στοχοποιήσεις, οι παιδεραστίες και σωρεία εγκληματικών ενεργειών.

 

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, έχει ξεσπάσει σάλος σχετικά με τις αναληθείς ή παραπλανητικές ειδήσεις που αναρτώνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Facebook και το Twitter.

 

Τα συμπεράσματα των διωκτικών αρχών αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

 

Σύμφωνα με αυτά οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν, εάν ο αναγνώστης ξέρει τι πρέπει να κοιτάξει.

 

Οι ψευδείς ειδήσεις είναι οι πιο εύκολες να εντοπιστούν, αφού συνήθως προέρχονται από ψεύτικες ιστοσελίδες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να φαίνονται σαν αληθινές πηγές ειδήσεων.

 

Σε αυτές τις ιστοσελίδες αναρτώνται συνήθως παραπλανητικές φωτογραφίες και τίτλοι, οι οποίοι σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματικότητα. Φυσικά τις περισσότερες φορές δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

 

Οι παραπλανητικές ειδήσεις  είναι αυτές που πολύ δυσκολότερο εντοπίζονται. Συχνά, χρησιμοποιούν σαν πυρήνα, μια αληθινή είδηση, όπως ένα γεγονός που συνέβη ή μια δήλωση κάποιου σημαντικού προσώπου.

 

Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο αναγνώστης είναι τα εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, τα οποία όμως δεν συμβαδίζουν με το κυρίως κείμενο.

 

Οι κομματικές ειδήσεις αποτελούν ένα είδος παραπλανητικών νέων.

 

Μπορεί να αποτελούν παραλλαγή μιας πραγματικής είδησης, ωστόσο τα γεγονότα που αναφέρονται παραποιούνται με σκοπό να ταιριάζουν με τα εκάστοτε πολιτικά συμφέροντα.

 

Οι «ψαρωτικές ειδήσεις», τα συγκλονιστικά ή γεμάτα φανφάρες πρωτοσέλιδα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κατηγορίας, αφού χρησιμοποιούνται προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε αυτός να κάνει κλικ στον σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγήσει στην ανάλογη ιστοσελίδα.

 

Ορισμένες φορές όντως ο τίτλος συμβαδίζει με το κείμενο, ωστόσο τις περισσότερες φορές πρόκειται για προϊόν φαντασίας.

 

Οι σατιρικές ειδήσεις μία κατηγορία που αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η σάτιρα δεν προσποιείται ότι είναι πραγματική, αλλά εξυπηρετεί έναν σκοπό, όπως σχολιασμό ή ψυχαγωγία.

 

Ωστόσο, αν ο αναγνώστης δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη σάτιρα, θα μπορούσε να διαμοιραστεί την «είδηση» ως πραγματική.

 

Σε τελική ανάλυση ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι προσεκτικός με το τι διαβάζει και από πού προέρχεται αυτό που διαβάζει πριν σπεύσει να το διαμοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Επίσης, θα πρέπει να αναζητά παραπάνω από μία πηγή προκειμένου να είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν αυτό που έχει διαβάσει πρόκειται για κάποιο πραγματικό γεγονός ή για φάρσα.