Γήπεδο ενός δις… χωρίς Ευρώ από το κράτος

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019

Την ώρα που στην Ελλάδα οι επενδυτές περιμένουν κρατική ενίσχυση για να φτιάξουν γήπεδο, η Τότεναμ έφτιαξε γήπεδο ενός δις χωρίς Ευρώ από το κράτος!

 

Η αναμονή άξιζε… τα έξοδα ήταν διπλάσια από ότι περίμενε η διοίκηση της Τότεναμ! Φταίει το BREXIT, φταίνε οι κατασκευαστές, φταίει ο καιρός! Κατηγορήστε τα όλα όμως το νέο στολίδι της ομάδας άνοιξε τις πύλες του! Απολαύστε το!

Το γήπεδο στοίχισε περίπου ένα δισεκατομμύριο λίρες… αν προτιμάτε 1,2 δις Ευρώ!

Από αυτά το κράτος, η πολιτεία, ο δήμος και όποιος άλλος μπορεί να φανταστείτε δεν προσέφερε ΤΙΠΟΤΑ! Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη και τα χρέη να προσφέρει στον κόσμο της ένα στάδιο, μια εμπειρία που θα αλλάξει επίπεδο τον σύλλογο!

Η Τότεναμ δανείστηκε 750 εκατομμύρια από πέντε τράπεζες για να καλύψει το κόστος!

Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τα αποθεματικά της ομάδας ενώ ένα μικρό ποσό… περίπου δώδεκα εκατομμύρια λίρες πλήρωσε και το NFL καθώς το νέο γήπεδο των Λονδρέζων θα είναι το “σπίτι” του NFL για τα παιχνίδια σε Ευρωπαϊκό έδαφος! Κάθε χρόνο θα φιλοξενεί δύο αγώνες με τους Αμερικανούς να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο, μικρό ποσό αλλά να εκμεταλλεύονται στο 50%-50% τα εμπορικά έσοδα των αγώνων.

Το 2007 η Τότεναμ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αλλάξει “σπίτι”! Εκείνη την χρονιά έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες μακέτες του νέου γηπέδου! Η αίτηση για την άδεια κατασκευής κατατέθηκε το 2009 αλλά χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια για να λυθούν όλα τα προβλήματα με τις άδειες κατασκευής και το 2012 μπήκε το πρώτο λιθαράκι στο Northumberland Development Project!

Τρία χρόνια μετά, στις αρχές του 2015, άρχισε να χτίζεται το νέο γήπεδο της Τότεναμ και τέσσερα χρόνια μετά… με δεκάμηνη καθυστέρηση η οποία οφείλεται και στον πανικό που επικράτησε λόγω BREXIT το γήπεδο είναι έτοιμο και μια πρώτη ματιά σε αφήνει… άναυδο!!!

Για πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχει ανασυρόμενος και διαιρούμενος αγωνιστικός χώρος! Εκτός από αγώνες NFL, στον τεχνητό χλοοτάπητα θα μπορούν να φιλοξενούνται συναυλίες και αρκετές ακόμη εκδηλώσεις.

Το μεγαλύτερο μπαρ στον κόσμο!!!

Εκτός από εστιατόρια που θα έχουν κουζίνες από όλο τον κόσμο… θα υπάρχουν έξι chef βραβευμένοι με αστέρι Michelin που θα εξυπηρετούν τις σουίτες στον τέταρτο όροφο του γηπέδου. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο και είναι πιο προσιτό σε όλους είναι το Goal Line Bar. Το όνομά του το έχει πάρει επειδή έχει μήκος… μεγαλύτερο από την τελική γραμμή της εστίας πίσω από την οποία βρίσκεται. Στο post της Τότεναμ στο Twitter μπορείτε να δείτε αρκετούς από τους νέους χώρους στο στολίδι των Λονδρέζων και φυσικά να ρίξετε μια πρώτη ματιά στο τεράστιο Goal Line Bar.

Η διοίκηση της Τότεναμ ανέφερε ότι το γήπεδο θα είναι ανοιχτό 365 ημέρες τον χρόνο και θα προσφέρει υπηρεσίες καθημερινά στους επισκέπτες του. Ο κόσμος μπορεί να κάνει το εξωτερικό τουρ του γηπέδου στα σαράντα μέτρα από το έδαφος ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια θα είναι καθημερινά ανοιχτά. Υπάρχει ακόμη ξενοδοχείο 180 δωματίων και η μεγαλύτερη μπουτίκ ομάδας στην Ευρώπη!

Τις ημέρες των αγώνων θα είναι ανοιχτά και τα Sky Lounge που προσφέρουν πανοραμική οπτική του γηπέδου αλλά και ολόκληρου του Λονδίνου ενώ όσοι τυχεροί προλάβουν θα βρουν μια θέση και στο Tunnel Club.

Εκεί οι επισκέπτες του νέου γηπέδου θα μπορούν πριν την έναρξη, στο ημίχρονο αλλά και στο τέλος του αγώνα να βλέπουν τι συμβαίνει στην φυσούνα χωρίς να μπορούν να τους δουν οι πρωταγωνιστές καθώς θα βρίσκονται πίσω από διπλούς καθρέφτες.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται για την ονομασία του με την Τότεναμ να ελπίζει σε δεκαετή ή εικοσαετή συμφωνία για την παραχώρηση του ονόματος! Με αντίτιμο 20 εκατομμύρια την σεζόν το ποσό που θα εισπράξει ο σύλλογος θα είναι είτε 200 εκατομμύρια είτε 400 εκατομμύρια.

Το γήπεδο είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αγγλία καθώς με 62,062 θεατές είναι μικρότερο μόνο από το Ολντ Τράφορντ (74,994). Υπάρχει μια κερκίδα 17,500 θεατών που βρίσκεται πίσω από την εστία και θυμίζει, στην κατασκευή της, το κίτρινο τείχος της Ντόρτμουντ. Η απόστασή της από τον αγωνιστικό χώρο είναι μόλις πέντε μέτρα! Τα εισιτήρια διαρκείας για τους ενήλικες τιμώνται από 930 ως 2600 Ευρώ ενώ για τους ανήλικες από 465 ως 660 Ευρώ.