“ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ
ΤΕΛΟΣ”…

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2019

 

Αυστηρό τελεσίγραφο των ΗΠΑ
-Ολιγοήμερη προθεσμία
έχει τώρα ο Ερντογάν
να τερματίσει τους θεατρινισμούς
και τα παζάρια με τους S-400

 

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ…
“οπλισμένο” και με συνταγματικό δικαίωμα παρέμβασης βγήκε μπροστά.
Αγνόησε και πάλι το “μπρος-πίσω” του αδιόρθωτου Τραμπ. Και πήρε πάνω του τις προσβλητικές για μια υπερδύναμη τουρκικές προκλήσεις…

 

Έστειλε τελεσίγραφο στον φαφλατά Ερντογάν που δεν μπορεί να αγνοήσει.
Του είπε ορθά-κοφτά, “τσαμπουκάδες τέλος”!

 

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC – πάντα καλά πληροφορημένο –
απεκάλυψε ότι πλέον η Τουρκία έχει προθεσμία μόνο 17 ΗΜΕΡΩΝ.
Για να ακυρώσει τη σύμβαση του πυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία.
Αν δεν το πράξει θα υποστεί βαριά αντίποινα από τις ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα έχει λάβει από την Ουάσινγκτον περιθώριο έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, ώστε να θέσει τέλος στην απόκτηση των S-400 και να δεχτεί την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot.

 

Διαφορετικά, η γειτονική χώρα θα τιμωρηθεί με αποπομπή από το πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει τα F-35 που θέλει, θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις και ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις στους κόλπους του NATO.

 

Οι πηγές του CNBC υπογράμμισαν πως η πρόταση των ΗΠΑ είναι οριστική και αμετάκλητη.

 

Η Ουάσινγκτον εκτιμά πως το ραντάρ των S-400 μπορεί να υποκλέψει απόρρητα τεχνικά δεδομένα για τα F-35, ουσιαστικά χαρίζοντας στη Μόσχα τεχνολογικά πλεονεκτήματα σε βάρος του ακριβότερου εναέριου όπλου που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά στην αγορά των S-400 και συνάμα προσδοκά ούτως ή άλλως την παράδοση και των F-35.

 

Εν αντιθέσει με τα παραπάνω, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε ότι «βλέπει» βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 καθώς και αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Ωστόσο, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και πως η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

 

Επεσήμανε, δε, ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών.