“ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΠΕΙΛΕΙ
ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ”!!!

Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021

 

Η απάντηση-αφύπνιση του Οδυσσέα Ελύτη
όταν ρωτήθηκε:
“Πως βλέπει, το μέλλον;”.

 

“Η βαρβαρότητα μεταμφιεσμένη – διευκρίνισε –
θα επιτεθεί στους Δημοκρατικούς θεσμούς!
Το παν είναι, να αντέξουν.
Να επικρατήσει η ανθρωπιά.

Να ΝΙΚΗΣΕΙ ο άνθρωπος”!

 

Το Άξιον Εστί. Το διάσημο της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ…
μην παρακαλώ σας. Μην, λησμονάτε τη χώρα μας!

 

“Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.
Θέλει νεκροί χιλιάδες να’ ναι στους τροχούς
θέλει οι ζωντανοί, να δίνουν το αίμα τους”!

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού τιμώντας σήμερα την επέτειο των 25 ετών από το θάνατο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, παρουσιάζει σε βίντεο ένα απόσπασμα από το βιβλίο του ποιητή «Συν τοις άλλοις», (εκδόσεις Ύψιλον), το οποίο επέλεξε να διαβάσει η σύντροφός του, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

 

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, στις 18 Μαρτίου 1996. Στο έργο του που καταξιώθηκε παγκοσμίως με τη βράβευση του «Άξιον Εστί» το 1979 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, συναντήθηκε η ελληνική παράδοση με τον υπερρεαλισμό, η πολυσημία των λέξεων με τον λυρισμό, το φως του Αιγαίου με το μυστήριο της ύπαρξης.

 

Η νησιωτική καταγωγή του Ελύτη επηρέασε ανεξίτηλα το έργο του, το διαπότισε με δημιουργική επαναστατικότητα και συναισθηματική φόρτιση. Ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές – αν όχι στον σπουδαιότερο, καθώς είχε εθνική και παγκόσμια απήχηση.

 

Τιμώντας τα 25 χρόνια μνήμης από το θάνατο του, η σύντροφος του ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου επιλέγει να μας θυμίσει τι έλεγε ο ποιητής το 1976 σε συνέντευξή του απαντώντας στο ερώτημα «Τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον;». Δείτε το βίντεο

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη Συν τοις άλλοις, εκδόσεις Ύψιλον. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής στη διάρκεια μιας πεντηκονταετίας (1942-1992).