Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ
ΤΕΡΑΤΩΝ…

Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2022

 

Αυτή είναι η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
που έχει αφανίσει έθνη…
Και σήμερα, απειλούν να αφανίσουν και την Ουκρανία!
Ματωμένη ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΟΥ
που δεν ξεχνιέται.
Το σφαγείο που έστησε ο Κεμάλ
με το τούρκικο μακρομάχαιρο μίσους έπνιξε στο αίμα τον ελληνισμό στον Πόντο

 

Οι αγροίκοι νεότουρκοι,
που μάζεψαν κτήνη στο απόλυτο σκότος
της αμορφωσιάς τους…

 

Η χθεσινή ημέρα Μνήμης, με τα λυσσώδη μποφόρ,
ξύπνησε τη μνήμη – πληγή.
Μια ακόμα ελληνική τραγωδία.
Που πληγώνει. Που δεν ξεχνιέται. Και ποτέ δεν θα συγχωρεθεί από την Ιστορία…

 

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΕΡΑΤΩΝ. Όχι, ανθρώπων..

 

Οι νεότουρκοι του Κεμάλ κατέσφαξαν,
βίασαν και αφάνισαν τον ελληνικό Πόντο.

 

Οι σημερινοί Ερντογάν, καθυβρίζουν όλους τους λαούς
που καταδικάζουν τη Γενοκτονία τους.
Οι Τούρκοι δεν αλλάζουν.
Το σημερινό σφαγείο τους, το θεωρούν μεγάλο κατόρθωμα.
Σαν ήττα της Ελλάδας…

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης, έστειλε σε όλους τους διανοούμενους του πλανήτη.
Ιστορική επιστολή…
Που ανατρίχιασαν και ξεσηκώθηκαν πρώτοι: Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η επιστολή είχε και τις υπογραφές πολλών Ελλήνων διανοούμενων.
Πρώτος, ο Κωστής Παλαμάς.

 

Οι εδώ Έλληνες, δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια.
Με εντολή του Ελ. Βενιζέλου στον Νίκο Καζαντζάκη,
του ζήτησε να μεταβεί στον Πόντο και να σώσει 250.000 Έλληνες
που είναι στον Καύκασο υπό τον διωγμών των Μπολσεβίκων.

 

Γράφει, η Μαρίκα Μπραμπαλιάρη:

 

Υπάρχει μια σχεδόν άγνωστη για τους περισσότερους στιγμή στη ζωή του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, η οποία έχει μια πολύ σημαντική εθνική,πολιτική αλλά και ανθρωπιστική διάσταση. ‘Ηταν τον Μάιο του 1919 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον είχε διορίζει Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Πρόνοιας και Περιθάλψεως, με ειδική αποστολή τον επαναπατρισμό 150.000 Ελλήνων του Καυκάσου, που ήταν υπό διωγμό από τους Μπολσεβίκους.

 

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε αρχικά καλύτερη λύση την επιστροφή των Καρσιωτών (με καταγωγή από το Καρς) στο μικρασιατικό Πόντο. Αυτό όμως ήταν πλεόν αδύνατο λόγω της επικράτησης των κεμαλικών οι οποίοι τον Μάιο του 1919 αποβιβάστηκαν στη Σαμψούντα και έθεσαν σε εφαρμογή την τελική πράξη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Η παραμονή των Καρσιωτών στον τόπο τους ήταν επίσης αδύνατη καθώς ένοπλες τουρκικές ομάδες είχαν εγκατασταθεί στα αρμενικά εδάφη και οι σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών ήταν πλέον καθημερινές.

 

Λίγο πριν την είσοδο των Τούρκων, οι Καρσιώτες κατάφεραν να διαφύγουν στο Βατούμ, λιμάνι της Γεωργίας. Μαζί τους πορεύτηκαν και πρόσφυγες από άλλες ελληνικές εστίες της περιοχής, που είχαν συρρεύσει στο Καρς.

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης θα βρεθεί στο Βατούμ στον Πόντο και θα διασώσει τους 150.000 Έλληνες, τους οποίους θα μεταφέρει με πλοία στη Μακεδονία και την Θράκη.
Το τηλεγράφημα του υπουργού Εξωτερικών Ν. Πολίτη προς τη Γενική Αρμοστεία Κωνσταντινουπόλεως του 1919, μαρτυρά την δυσκολία της κατάστασης και αποδεικνύει πως ο Νίκος Καζαντζάκης κατάφερε σχεδόν το ακατόρθωτο. «Παρακαλώ ειδοποιήσατε τας συμμαχικάς Αρχάς: Ενταύθα ουδέν πλέον μέσον στεγασμού έχομεν. Εξάλλου επισιτισμός ανεπαρκής. Κατά συνέπειαν θα αναγκασθώμεν να απαγορεύσωμεν άφιξιν παντός ξένου εκ Ρωσίας πρόσφυγος. Καθ’ όσον αφορά ημετέρους στερούμεθα πλοίων, αφ’ ετέρου δεν δυνάμεθα δεχθώμεν πολλούς».

 

Παρά ταύτα χάρη στις εμπνευσμένες εκθέσεις του Καζαντζάκη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε αποστολή για μια επιτόπου περίθαλψη των Ποντίων, προκειμένου να γλιτώσουν από το θάνατο την πείνα και τις κακουχίες. Έτσι, τον Ιούλιο του 1919 η κυβέρνηση του ενέκρινε πίστωση 20.000.000 δρχ. για την περίθαλψη και τη βαθμιαία παλιννόστηση των προσφύγων. Η διαχείριση των χρημάτων ανατέθηκε στην ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Περιθάλψεως, που είχε γενικό διευθυντή τον Νίκο Καζαντζάκη ο οποίος με τους συνεργάτες του, Ηρακλή Πολεμαρχάκη, Γ. Κωνστανταράκη, Γ. Αγγελάκη, Ι. Ζερβό, Δ. Ελευθεριάδη, τον Γιώργη Ζορμπά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Γιάννη Σταυριδάκη ανέλαβαν το εξαιρετικά δύσκολο έργο για την εποχή , του επαναπατρισμού των 150.000 Ελλήνων του Πόντου και της ασφαλούς εγκατάστασής τους στη Μακεδονία και τη Θράκη.