ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ,
Η ΕΛΛΑΔΑ!!!

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, 2022

 

Ο έγκυρος Economist,
την ανακηρύσσει οικονομικό νικητή του 2022
σε μια χρονιά παγκόσμιας κρίσης
με πληθωρισμό 10%
και με δριμύτατη ακρίβεια στον τομέα της ενέργειας

 

Οικονομική νικήτρια για το 2022 ανακηρύσσει την Ελλάδα ο Economist σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Σε μια χρονιά με τον πληθωρισμό 10% σε ετήσια βάση, σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο να έχει περικόψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Προκειμένου να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες – ΑΕΠ, πληθωρισμό, εύρος πληθωρισμού, απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και δημόσιο χρέος – για 34- κυρίως – πλούσιες χώρες.

 

Όπως αναφέρει, κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε μέτρο, δημιουργώντας μια συνολική βαθμολογία.

Σύμφωνα με τον Economist για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται οικονομικό πάρτι στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

 

Ο πίνακας του Economist

 

Ο  πίνακας δείχνει την κατάταξη.

 

Παράλληλα και άλλες χώρες που βυθίστηκαν οικονομικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημειώνουν επίσης υψηλή βαθμολογία.
Από την άλλη πλευρά όμως παρά την πολιτική σταθερότητα που έχει η Γερμανία, αυτό δεν αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη της.

 

Ενώ δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, οι οποίες ήταν οι ευχάριστες εκπλήξεις στη δεκαετία του 2010 για τις ταχείες μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.