Ο ΠΑΠΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙ,
ΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΥΣ (!!!)

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης,
ΔΩΡΙΖΕΙ τρία θραύσματα του Παρθενώνα
στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην ΕΛΛΑΔΑ!

 

Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

 

Το Βατικανό χαρακτήρισε τη χειρονομία ως «δωρεά» του Πάπα προς τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β΄, τον ορθόδοξο χριστιανό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, «ως απτή ένδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».

 

Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται:

 

   «Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, με λεπτομέρειες, στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα και συγκεκριμένα από την ζωφόρο.

 

Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

 

Σύμφωνα με το AP, πάντως, η ανακοίνωση του Βατικανού υποδηλώνει ότι η Αγία Έδρα ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για διμερή απόφαση επιστροφής των μαρμάρων από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά για δωρεά θρησκευτικής έμπνευσης. Η δήλωση μπορεί να διατυπώθηκε προκειμένου να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στα Μουσεία του Βατικανού.