ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ,
ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ!!!

Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023

Θα δώσουν, όπως λέει και ο Bloomberg,

ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,

που θα ανεβάσουν την επενδυτική βαθμίδα

και θα γκρεμίσουν τα δεσμά του χρέους.

Οι επιτυχίες του 2023, με τις οποίες η Ελλάδα

ανέβασε τη θέση της στην Ευρώπη! 

 

Λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής, το Ελληνικό Χρηματιστήριο σημειώνει μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο για φέτος, καθώς οι επενδυτές κρίνουν πως η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της θέση με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανθεκτικότητα.

 

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 22% το 2023, αποτελώντας τον έκτο καλύτερο από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg και μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

 

Η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Πειραιώς και η Εθνική, καθώς και εταιρείες που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.

 

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και η σταθερότητα των τραπεζών υποστηρίζουν το ράλι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

 

Οι εκλογές είναι πιθανό να αποτελέσουν τον άμεσο καταλυτικό παράγοντα για τις αγορές, αφού οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση.

 

Η ψηφοφορία μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, τροφοδοτώντας, έτσι, την αστάθεια, αλλά το ράλι των μετοχών μέχρι στιγμής έχει υποστηριχθεί από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.

 

«Ορίστε τι έχει αλλάξει: η Ελλάδα ανακτά σιγά σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Έχουμε κάτι (μια οικονομία) που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια υπέστη συντριβή για άλλα 12 και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει στην προσοχή των επενδυτών».

 

Bloomberg: Καταλυτικός παράγοντας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αποτέλεσμα των εκλογών

 

Η ψηφοφορία της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως επισημαίνει το Bloomberg, σημειώντας πως πρόκειται για κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.

 

Ωστόσο, επισημαίνει το πρακτορείο, ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κάποιο κυβερνητικό συνασπισμό με άλλο κόμμα.

 

Ο Λαγαριάς είπε ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου γύρου ψηφοφορίας έχει ήδη προβλεφθεί και οι επενδυτές επικεντρώνονται στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδο από το προηγούμενο «κακό» καθεστώς αναφορικά με την κατάσταση πίστωσης.

 

Οι αναλυτές στρατηγικής της Barclays δεν αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2015 και λένε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή εντός του επόμενου έτους. Η Ελλάδα είναι επίσης βασικός δικαιούχος των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων εντός της ευρωζώνης, οι οποίες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με αυτούς.

 

Οι ελληνικές εκλογές είναι το τελευταίο εμπόδιο στη 13ετή αναζήτηση επενδυτικής βαθμίδας.

 

«Ένας νέος mega-κύκλος πιθανότατα θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το φως των θετικών αναθεωρήσεων του EPS», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένου του Emmanuel Cau, σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα. «Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετεκλογικά, θα μπορούσε να προοιωνίζεται καλά νέα για την αγορά, δεδομένης της “προκατάληψης” στους χρηματοοικονομικούς και εγχώριους κύκλους».