Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ,
ΤΟΥ ΓΚΟΛ (!!!)

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

 

ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ.

Ο κορυφαίος των κορυφαίων!
Τα μαγικά του φάλτσα,

θαμπώσαν ακόμα και τον Πελέ.
Και η ικανότητα του στο σκοράρισμα,

έμεινε στην Ιστορία.
Πετυχαίνοντας 233 γκολ
με τρόπους μυθικούς για την εποχή
που θαυμάζουν όλοι μέχρι και σήμερα!

 

-Μεγάλη του αγάπη η ΑΕΚ.

Είναι θρησκεία, είχε πει!

Ζώντας τη δίκη του μεγάλη στιγμή αποθέωσης,

την ημέρα των εγκαινίων

όντας ένας ζωντανός θρύλος που έμεινε στην αιωνιότητα!

 

 

Ο αξεπέραστος Κώστας Νεστορίδης,

υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές

στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Γράφοντας ιστορία.

Και αποτελώντας πλέον έναν μύθο. Έναν μύθο που έγινε και τραγούδι… 

 

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δε θα βγει»,

έγραφε πριν από 63 χρόνια ο Βαγγέλης Περπινιάδης,

στους στίχους του τραγουδιού του που είχε εμπνευστεί από τον Κώστα Νεστορίδη.

 

Τον ποδοσφαιριστή – σύμβολο της ΑΕΚ, Θρύλο της Ένωσης, ο οποίος είχε όνειρο ζωής να παίξει στην ομάδα της προσφυγιάς και του Πόντου. Του ανθρώπου που έκλαψε και πόνεσε για την ΑΕΚ, με την φανέλα της οποίας βομβάρδιζε τα δίχτυα των αντιπάλων ομάδων.

 

Του «Νέστορα» ο οποίος το 2022 δήλωνε πως δεν θα πεθάνε πριν πάει στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Της Αγιας Σοφιάς. Πήγε πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι αφού ήταν αρκετά ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας και τον covid-19.

 

«Η ΑΕΚ είναι θρησκεία»

 

 

Χειροκροτήθηκε και έκλαψε ξανά. Έκλαψε για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και είχε δηλώσει εκείνη την εποχή: «Η ΑΕΚ είναι θρησκεία. Έχει 4 εκατ. πρόσφυγες και Πόντιους. Θυσίασα πολλά πράγματα για να σηκώσω την ΑΕΚ. Το κατόρθωσα. Όταν πήγα στην ΑΕΚ ήταν στα τελευταία σκαλοπάτια του πρωταθλήματος και μαζί με τους συμπαίκτες μου την πήγα στον ουρανό. Μίλαγε όλη η Ελλάδα για την ΑΕΚ».

 

Τώρα είναι η ώρα του κόσμου της ΑΕΚ και συνολικά των Ελλήνων φιλάθλων να κλάψουν για τον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

 

Το 2015 στο ΟΑΚΑ πριν τον αγώνα Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο και κλαίει σαν παιδί

 

Κάποτε ο αείμνηστος πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο εφοπλιστής Νίκος Γουλανδρής, είχε δηλώσει ότι «δε με στεναχωρεί ότι μια μέρα θα πεθάνω. Εκείνο που με στεναχωρεί αφάνταστα είναι ότι δεν θα μπορώ να βλέπω τον αγαπημένο μου Ολυμπιακό…».

 

Ο Νεστορίδης με τον Πελέ πριν το φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Σάντος στην Αθήνα το 1961

 

Ο Κώστας Νεστορίδης ζούσε και αυτός για την ΑΕΚ και λυπάται που δεν θα μπορεί πλέον να την βλέπει. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας αλλά δήλωνε ότι “ακόμη και σε φορείο να είμαι θα πάω στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ».

 

Ο θρυλικός Νέστορας, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1930.

 

 

Γεννήθηκε στη Δράμα. Η οικογένεια του είχε κυνηγηθεί από την Τουρκία και μετανάστευσε στη Μακεδονία. Ο Κώστας γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα δύο του αδέλφια.

 

Ο μεγάλος του αδελφός είχε κατέβει στην Αθήνα και σύντομα η οικογένεια μετακόμισε στην Καλλιθέα προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

 

Ο Νεστορίδης από μικρός λάτρευε τη μπάλα και πάντα ευχαριστούσε τον Θεό που τον έκανε ποδοσφαιριστή. Στα παιδικά του χρόνια έπαιρνε κάλτσες από τη μάνα του, της γέμισε με ότι έβρισκε, και έπαιζε με αυτές ποδόσφαιρο.

 

Τότε όχι μόνο μπάλες δεν υπήρχαν αλλά ούτε ψωμί. Φτώχεια καταραμένη, μετά κατοχή, πείνα. Το ψωμί ήταν πολυτέλεια σε μια εποχή που τα παιδιά είχαν για… φρούτο ένα κρεμμύδι ψημένο πάνω στη θράκα.

 

Στην Καλλιθέα έμεναν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στην Ένωση Αγίου Νικολάου έπαιξε και για πρώτη φορά μπάλα σε ομάδα.

 

‘Ηταν επιθετικος. Δεινός. Πριν από λίγα χρόνια είχε δηλώσει on camera ότι αυτά που κάνει ο Λιονέλ Μέσι τώρα αυτός τα έκανε πριν από δεκαετίες.

 

Όσοι τον είδαν, τον Νεστορίδη, μιλούν για έναν “φονιά” μέσα στην περιοχή. Έστελνε με κάθε τρόπο τη μπάλα στα δίχτυα. Με απευθείας φάουλ, με απευθείας κόρνερ, με φάλτσα. Αχ αυτά τα φάλτσα του.

 

Όσοι είδαν μιλούν για ένα απίθανο σπάσιμο της μέσης. Υπήρχαν αντίπαλοι αμυντικοί που κάποτε συγκρούστηκαν μεταξύ τους αφού είχαν φάει ντρίπλα από τον “μάγο της μπάλας”.

 

Αυτο τον τίτλο έδωσε και στη βιογραφία που του έγραψε ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός και παρουσίασε το 2008. «Κώστας Νεστορίδης, ο μάγος της μπάλας».

 

Ο θρυλικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού που ήταν και φίλος του είχε πει κάποτε για τον Νεστορίδη ότι ήταν απρόβλεπτος και …. μιλούσε στην μπάλα. Το 1960 άλλωστε ο Νεστορίδης πριν από ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ είχε πει στον Σάββα που θα του στείλει τη μπάλα και το έκανε.

 

Από αυτό το παιχνίδι βγήκε και το γνωστό τραγούδι.

 

Η ιστορία του τραγουδιού

 

«Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δε θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί», λέει ο στίχος του τραγουδιού του Βαγγέλη Περπινιάδη που κρύβει πίσω του μια αληθινή ιστορία.

 

Στις 10 Ιανουαρίου 1960 στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό. Την παραμονή του αγώνα, ο «Νέστορας είχε δώσει συνέντευξη στην «Αθλητική Ηχώ» και είχε προβλέψει ότι θα σκόραρε σε βάρος του Ολυμπιακού και ότι θα έστελνε την μπάλα σε συγκεκριμένο σημείο!

 

Ο Νεστορίδης σκόραρε στη γωνία που είχε πει και μάλιστα στον τεράστιο Σάββα Θεοδωρίδη. Η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 και η ιστορία έγινε τραγούδι!

 

Μιλώντας για την ιστορία του τραγουδιού ο Νεστορίδης είχε σημειώσει: «Να, τώρα έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία στον τοίχο που είμαι με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Έπαιζε ΑΕΚ- Ολυμπιακός και μας είχαν πάει την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο για φωτογραφίες. Και του λέω του Σάββα «κοίτα τη γωνία εκεί ψηλά, εκεί θα σου το στείλω».

 

Τα έχασε ο Σάββας. Με έπιασε ο φακός να του δείχνω τη γωνία. Και έτσι έγινε, εκεί του το έβαλα. Και βγήκε το τραγούδι, ολόκληρο τραγούδι, που έλεγε «Σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί».

 

Δύο πόδια και ένας γεννημένος γκολτζής

 

Για τον Νεστορίδη τα είχε πει με την γλώσσα της αλήθειας και ο Κώστας Λινοξυλάκης, ο αμυντικός ογκόλιθος της ομάδας του Παναθηναϊκού.

 

«Ήξερες τι μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο αλλά και πάλι ήταν απρόβλεπτος. Δεν μπορούσες να τον σταματήσεις» είχε σημειώσει.

 

Πως να σταματήσεις έναν παίκτη με σπουδαίο ποδοσφαιρικό μυαλό και με δύο πόδια. Οταν ήταν μικρός και κλωτσούσε την μπάλα χρησιμοποιούσε το δεξί του πόδι.

 

Ήθελε όμως να κάνει το ίδιο και με το αριστερό. Με πολύ εξάσκηση κατάφερε να έχει «φαρμακερό» αριστερό και δεξί πόδι.

 

Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 265 γκολ σε 363 αγώνες. Με Πανιώνιο, ΑΕΚ και Εθνική Ελλάδας. Ο Νεστορίδης ήταν γεννημένος για να σκοράρει.

 

Από το 1959 έως το 1963 ήταν μόνιμα ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Το 1959-60 σταμάτησε στα 33 γκολ σε 30 αγώνες!

 

Εκείνα τα χρόνια πήγε στην Κρήτη για αγώνα και οι φίλοι της ΑΕΚ του χάρισαν ένα τσαμπί που είχε πάνω τόσες μπανάνες όσες και τα γκολ που είχαν πετύχει την περασμένη σεζόν.

 

Ο βιρτουόζος της μπάλας, Κώστας Νεστορίδης

 

 

Τη σεζόν 1962-63 όταν κέρδισε με την ΑΕΚ το μοναδικό του πρωτάθλημα πέτυχε 5 γκολ στο 5-0 επί του Ηρακλή ενώ σκόραρε με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο μπαράζ τίτλου με τον ΠΑΟ.

 

Το παιχνίδι έληξε 3-3 (πέτυχε το 3ο) και η ΑΕΚ κέρδισε λόγω καλύτερου συντελεστή γκολ τον τίτλο. Με την ΑΕΚ πέτυχε ένα ακόμη καρέ (4 γκολ σε ένα παιχνίδι) και δώδεκα χατ τρικ.

 

Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε χατ τρικ στην Α’ εθνική. Το 1959 απέναντι στον Παναιγιάλειο. Δύο φορές ήταν πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Ελλάδος.

 

Από τους αντιπάλους σκόρερ εκτιμούσε τον Γιώργο Σιδέρη του Ολυμπιακού ο οποίος ήταν «οδοστρωτήρας» μέσα στην περιοχή αλλά δεν είχε τα… σπασίματα της μέσης και την ντρίμπλα του Νεστορίδη.

 

Για την εκτελεστική δεινότητα του είχε μιλήσει και ο φίλος του και γνωστός δημοσιογράφος, στιχουργός και ΑΕΚτζης, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

 

Είχε εξιστορήσει ότι σε έναν αγώνα με την Καλλιθέα ή τον Πανιώνιο ο Νεστορίδης είχε κάνει τερματοφύλακα να λιποθυμήσει λόγω των γκολ που είχε δεχτεί από εκείνον.

 

Όταν τον συνέφεραν, ρώτησε “πόσα έφαγε” και όταν του είπαν 11 λιποθύμησε ξανά.

 

Η περιπέτεια της ζωής του

 

Ο Κώστας Νεστορίδης μεγάλωσε με μεγάλες δυσκολίες και πάντα έψαχνε μια δουλειά για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

 

Σχολείο ξεκίνησε να πηγαίνει στην Α’ δημοτικού στη Σκρα στην Καλλιθέα, αλλά κλώτσησε τη γυναίκα του δασκάλου και αποβλήθηκε. Δεν πήγε ποτέ ξανά!

 

Πουλούσε λαθραία τσιγάρα, στα κλεφτά στην Καλλιθέα, αργότερα δούλεψε σε εργοστάσιο στο Φάληρο, έγινε για κάποιους μήνες βοσκός στην Πρέβεζα.

 

Μάλιστα έπαιξε μπάλα σε ηλικία 12 ετών στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας και εκεί τον είδαν οι Ιταλοί (κατοχή) και ενθουσιάστηκαν με το ταλέντο του, όπως είχαν κάνει και οι Άγγλοι που τον πρόσεηξαν να μαγεύει με το τόπι στα πόδια στο Φάληρο, του ζήτησαν να πάει στη χώρα τους, αλλά δεν τον άφησε η οικογένειά του.

 

Στην Πρέβεζα είχε πάει με τη μητέρα του για δουλειά αφού στην Αθήνα δεν υπήρχε για όλη την οικογένεια. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας.

 

Προπονήθηκε εν συνεχεία με Ολυμπιακό και ΑΕΚ αλλά δεν έβγαλε δελτίο σε καμία από τις δύο ομάδες. Ήθελε πάνω από όλα να του βρουν δουλειά.

 

Βρέθηκε στον Πανιώνιο όπου έβγαλε δελτίο. Στην Ελλάς Μοσχάτου έπαιζε με το όνομα Κώστας Μπρίντζος. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του αδελφού του ο οποίος κουβαλούσε μπρούντζο και σίδερα.

 

Τον κατάλαβαν όμως ότι ήταν ο Νεστορίδης και έμπλεξε. Όταν έπαιζε στον Πανιώνιο γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του και μητέρα των παιδιών του.

 

Την Ελένη. ‘Ηταν μοδίστρα. Εκείνος ήταν 21, εκείνη 16. Έρωτας που κράτησε για περισσότερα από 70 χρόνια. Αν και ο πεθερός του ήταν Ολυμπιακός εκείνος πήγε στην ΑΕΚ.

 

Το 1955 ενω είναι στον Πανιώνιο τον θέλει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Εκείνος θέλει ΑΕΚ. Ένα απόγευμα ενώ κατεβαίνει την Πανεπιστημίου σταματάει μπροστά στο κατάστημα υποδημάτων του Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος ήταν στη διοίκηση της ΑΕΚ.

 

Με τα πολλά γνωρίζονται και ο Νεστορίδης του εξηγεί πως θέλει να πάει στην ΑΕΚ. Αρχίζουν οι επαφές με τον Πανιώνιο αλλά δεν τον έδινε στην ΑΕΚ.

 

 

Έτσι έφυγε χωρίς την συγκατάθεση του συλλόγου. Εκείνη την εποχή, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όποιος το έκανε αυτό έμενε 2 χρόνια εκτός δράσης.

 

Για την ιστορία ο Σεβαστάκης τον πάντρεψε.

 

Τελικά αυτός έμεινε 1,5 χρόνο. Έπαιζε μόνο φιλικά. Όπως είχε κάνει και ο Γιώργος Κούδας όταν πήρε την απόφαση να κατέβει στον Πειραιά για λογαριασμό του Ολυμπιακού, χωρίς την συγκατάθεση του ΠΑΟΚ, στον οποίο τελικά επέστρεψε χωρίς να κάνει επίσημη εμφάνιση με τους ερυθρόλευκους.

 

Από το 1957 παίζει επίσημα στην ΑΕΚ. Κάθε χρόνο είναι πρώτος σκόρερ. Το 1963 είναι πρωταθλητής και το 1964 είναι κυπελλούχος.

 

Από το 1955 έως το 1965 σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε συνολικά 224 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική.

 

Λάτρεψε την ΑΕΚ. Το αυτοκίνητό του όταν ακόμη τα γραφεία της ΑΕΚ ήταν στην πλατεία Αμερικής ήταν κίτρινο (με λίγο μαύρο) και το έλεγε «Αραμπέλα».

 

Μετά τους αγώνες πήγαινε σε ένα ταβερνάκι για φαγητό μαζί με τους συμπαίκτες του ενώ πολλές φορές ήταν στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ (εκεί όπου έγινε το Γεώργιος Μόσχος) και έβαζε καλάθια με τα πόδια!

 

Ήταν κολλητός του Στέλιου Καζαντζίδη, τους συνέδεε η ΑΕΚ και ο Πόντος, και πολλά βράδια τα περνούσε στα κέντρα όπου εμφανίζονταν ο δημοφιλής τραγουδιστής.

 

Η Αυστραλία και το τέλος της καριέρας

 

Από την ΑΕΚ έφυγε μετά από ρήξη με τον Μαρόπουλο. Δεν έφυγε μόνο από την ΑΕΚ αλλά και από την Ελλάδα. Η Ελλάς Μελβούρνης του έκανε πρόταση και πήγε στην Αυστραλία όπου ήταν και παίκτης και προπονητής στην ομάδα.

 

Ταξίδεψε 24 ημέρες με το καράβι από τον Πειραιά για τη Μελβούρνη και έγινε δεκτός από χιλιάδες κόσμου εν μέσω ζητοκραυγων.

 

Στην Αυστραλία κερδισε το πρωτάθλημα, έμεινε δύο σεζόν, και επέστρεψε. Ανήκε ακόμη στην ΑΕΚ αλλά αυτός πήγε στο Βύζα Μεγάρων.

 

Εκεί πλαστογράφησε το δελτίο. Σε ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟ σκόραρε το μοναδικό τέρμα κοντά στο 90′. Οι πράσινοι έκαναν ένσταση. Τα Μέγαρα μηδενίστηκαν.

 

Ο Κώστας Νεστορίδης κρέμασε τα παπούτσια του στα χρόνια της Χούντας. Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 1983 ως προπονητής το 1983 και μάλιστα οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου αλλά η κούπα (2-0 τον ΠΑΟΚ) κατακτήθηκε με κόουτς τον Σενέκοβιτς.

 

Διατέλεσε επίσης προπονητής στην Καλλιθέα και τον Πανηλειακό. Στην Καλλιθέα έζησε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του και την αγάπησε όσο και την ομάδα της καρδιάς του.

 

Το 1963 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη στη Β΄ Αθηνών αλλά δεν εκλέχτηκε.

 

Στην πορεία της ζωής του αγαπήθηκε από τους φιλάθλους όλων των ομάδων και όχι μόνο της ΑΕΚ αφού έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν παικταρά που έπαιξε σε λάθος εποχή.

 

*(Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Protothema, YouTube).