ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2013!
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (!!!)
Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης
Θα υπογράψει η Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα
Με τις δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους
για πρώτη φορά στην ιστορία τους
Σε ένα πανίσχυρο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας!
-Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης πάει στο Νέο Δελχί
για να μιλήσει και να υπογράψει
με την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη!
Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Αθήνας – Νέου Δελχί αποτελεί η επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ινδία. Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην πολυπληθέστερη χώρα και 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με πλούσια ατζέντα γύρω από θέματα άμυνας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», Ελλάδα και Ινδία θα υπογράψουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες με προσωπικό και μέσα των τριών κλάδων, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων.
Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα επιτελεία των δύο χωρών καταρτίζουν ήδη ένα πυκνό πρόγραμμα συνεκπαιδεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα θα λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες εθνικής κλίμακας στην Ινδία αλλά και το αντίστροφο. Προγραμματίζεται επίσης η συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις που διοργανώνουν τόσο η Αθήνα όσο και το Νέο Δελχί, όπως ο «Ηνίοχος» και η «Tarang Shakti». Ακόμη, θα προβλέπεται η ανταλλαγή στρατιωτικού προσωπικού και η συνεργασία σε θέματα πληροφοριών, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.
Στις συναντήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογό του, στρατηγό Ανίλ Σαουχάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, πρόκειται να εξεταστούν διμερή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα μπουν και θέματα εξοπλισμών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα – περιοχή ζωτικών συμφερόντων για το Νέο Δελχί– και η συνεργασία με το ινδικό ναυτικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς και η υλοποίηση του Διαδρόμου Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης (IMEC).
Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες με ελληνικά μαχητικά να ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην Ινδία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Tarang Shakti» έχει κλειδώσει και τον Σεπτέμβριο τέσσερα αεροσκάφη μαζί με το προσωπικό υποστήριξης πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις σε ασιατικό «έδαφος».
Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τύπος των αεροσκαφών, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξετάζει την αποστολή τεσσάρων Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι», καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται και από την ινδική αεροπορία και η υποστήριξή του θα είναι ευκολότερη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκριθεί η αποστολή F-16 Viper, αεροσκάφη για τα οποία οι Ινδοί πιλότοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πακιστανικής αεροπορίας και συχνά καλούνται να τα αντιμετωπίσουν σε αερομαχίες.
Η αποστολή ελληνικών μαχητικών έρχεται και ως ανταπόδοση για την παρουσία ινδικών Su-30ΜΚ στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας για τον «Ηνίοχο 2023». Ηταν η πρώτη φορά που στρατιωτικές δυνάμεις από την Ινδία μεταστάθμευαν στην Ελλάδα, ενώ τα θηριώδη Sukhoi πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη και φωτογραφήθηκαν μαζί με τα ελληνικά F-4 Phantom. Οι Ινδοί φαίνεται να έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και για τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, για τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αναζητείται αγοραστής.
Ελλάδα και Ινδία επενδύουν σημαντικό διπλωματικό και στρατιωτικό κεφάλαιο στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων. Την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, ακολούθησε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της κυβερνοάμυνας, των υποδομών και της οικονομίας.
Η Ινδία επιδιώκει να αυξήσει το αποτύπωμα της στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία οι στρατιωτικές της δυνάμεις «επισκέφτηκαν» τρεις φορές μέσα στο 2023. Η αρχή έγινε με τον «Ηνίοχο» και ακολούθησε ο ελλιμενισμός του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων INS Chennai στη Σούδα και η συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού και μέσων των δύο χωρών στη μεγάλη διακλαδική άσκηση της Αιγύπτου «Bright Star 23».