Επικαιρότητα

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 11:08

“ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΥ”…

Επιστρέφονται αμέσως τα γλυπτά του Παρθενώνα,
αποκαλύπτει η Βρετανική εφημερίδα “Telegraph”!
-Θύελλα αντιδράσεων από τους Λόρδους του Μουσείου.

 

Ένας νόμος του βρετανικού κράτους φαίνεται να είναι το βασικό εμπόδιο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στη χώρα μας.

Tην ώρα που το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, έπειτα από τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αλλάξει.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Telegraph», σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. Αυτόν τον νόμο έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς οι Βρετανοί αξιωματούχοι που εναντιώνονται στην επανένωση των γλυπτών.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Βρετανών, που ρωτήθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση, θεωρούν ότι τα Μάρμαρα «ανήκουν στην Ελλάδα».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτεται ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάιερς, είχε αναφέρει για τη διαμάχη ότι «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και συστήνει στη χώρα του να διατηρεί μια «μετριοπαθή στάση»…

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε», είχε τονίσει σε απόρρητη έκθεσή του προς την κυβέρνηση.

Οπότε συνάγεται ότι αρκεί μια απλή αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας -ή έστω μιας ειδικής διάταξης- ώστε να ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος…

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 23:51

ΝΑ, Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!

Black Friday με μεγάλη προσφορά στο tzoker.gr – Μέχρι την Κυριακή για τους παίκτες που συμπληρώνουν διαδικτυακά το δελτίο τους

 

Σε ρυθμό Black Friday βρίσκεται το ΤΖΟΚΕΡ online, εν όψει της κλήρωσης της Κυριακής που μοιράζει 600.000 ευρώ. Οι παίκτες που συμπληρώνουν διαδικτυακά το δελτίο τους μπορούν να βρουν μια μεγάλη προσφορά, για την οποία θα μάθουν περισσότερα κάνοντας εγγραφή στο tzoker.gr ή σύνδεση στον λογαριασμό τους. Για την προσφορά Black Friday ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Πώς θα παίξετε ΤΖΟΚΕΡ μέσω διαδικτύου

Η χθεσινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ, ύστερα από επτά συνεχόμενα τζακ ποτ, ανέδειξε έναν τυχερό παίκτη που κέρδισε 2.225.953 ευρώ. Στο παιχνίδι έχουν βρεθεί συνολικά 20 μεγάλοι νικητές από την αρχή της χρονιάς, οι οποίοι έχουν κερδίσει συνολικά πάνω από 40,7 εκατομμύρια ευρώ. Τέσσερις από αυτούς είχαν συμπληρώσει το δελτίο τους διαδικτυακά.

Η συμμετοχή στο ΤΖΟΚΕΡ online είναι μια εύκολη διαδικασία που πραγματοποιείται από υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Εάν επιθυμείτε να διεκδικήσετε το ποσό των 600.000 ευρώ της κυριακάτικης κλήρωσης και να ενημερωθείτε για την Black Friday προσφορά, θα πρέπει να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο tzoker.gr ή στην εφαρμογή TZOKEΡ, αφού πρώτα κάνετε εγγραφή. Επιλέγετε αριθμούς, συμπληρώνετε στήλες και με ένα κλικ καταθέτετε το δελτίο σας, το οποίο θα λάβετε και με email.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 15:56

ΗΓΕΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!

Μακρόν και Ντράγκι
η νέα μεγάλη αλλαγή για όλους
τους Ευρωπαίους!!!
Στόχος, να πρωταγωνιστήσει
η ΕΕ στα μεγάλα διεθνή
θέματα ως υπερδύναμη!!!

 

Γαλλία κι Ιταλία ετοιμάζονται να βάλουν στο χρονοντούλαπο χρόνια διπλωματικών εντάσεων με την υπογραφή σήμερα μιας ιστορικής συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρώμη για να υπογράψει απόψε τη «Γαλλο-Ιταλική Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας» με τον Μάριο Ντράγκι, μια συμφωνία που όπως αναφέρει το Ελυζέ «θα προωθήσει τη σύγκλιση των θέσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας και τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, τη μεταναστευτική πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση, την έρευνα τον πολιτισμό και τη διασυνοριακή συνεργασία».

Μια συμφωνία με «σημαντική συμβολική αξία» στα ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, που σημαδεύτηκαν από την αστάθεια μετά το Βrexit και την αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία, όπως ανέφερε πηγή από την ιταλική κυβέρνηση. Η συμφωνία θα αποσκοπεί επίσης στην αλλαγή της ισορροπίας ισχύος στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πηγή από την ιταλική κυβέρνηση. Η γαλλο-ιταλική συμφωνία έρχεται σχεδόν 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη των Ηλυσίων που υπέγραψαν το 1963 ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο Σαρλ Ντε Γκωλ, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τον γαλλο-γερμανικό άξονα ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Σε τι αφορά η συνθήκη Γαλλίας – Ιταλίας

Η «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», που πήρε το ονόμά της από το Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη ανακοινώθηκε το 2017 για να προσφέρει «ένα σταθερότερο και πιο φιλόδοξο πλαίσιο» στη συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας. Παρίσι και Ρώμη θέλησαν να την ολοκληρώσουν πριν την αποχώρηση τον προσεχή Ιανουάριο του Σέρτζιο Ματαρέλα από την προεδρία της Ιταλίας, καθώς λήγει η επταετής θητεία του και πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη.

Αν και δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες της συμφωνίας, το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει 11 κεφάλαια που θα καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η άμυνα, η έρευνα και ευρωπαϊκή συνοχή και εξωτερική πολιτική. «Οι δύο χώρες συνεργάζονται εδώ και καιρό, αλλά η γαλλο-ιταλική σχέση δεν είχε την ίδια ισχύ που είχε δώσει η Συνθήκη των Ηλυσίων στη γαλλο-γερμανική. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η συνθήκη αυτή αφορά στην οικοδόμηση της σχέσης και μια προσπάθεια να αγγίξει τέτοιο επίπεδο συνεργασίας, που ήταν από καιρό απαραίτητο», εκτιμά η Ματίλντ Σιουλά, του European Council on Foreign Relations στο Παρίσι.
Στο χρονοντούλαπο τα αγκάθια στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας;

Η συνθήκη θα συμβάλει στην αποφόρτιση πρόσφατων εντάσεων μεταξύ της Ρώμης και του Παρισιού. Διαφωνίες επί σειράν θεμάτων προκάλεσαν τριβές στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την ανάρρηση στην εξουσία της λαϊκιστικής κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας στην Ιταλία. Η κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2019 όταν ο αντιπρόεδρος τη ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, συναντήθηκε στη Γαλλία με ηγετικό στέλεχος των «Κίτρινων Γιλέκων», ενώ λίγο νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, είχε καλέσει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να παραιτηθεί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Γαλλία ανακάλεσε προσωρινά τον πρέσβη της στην Ιταλία στη χειρότερη μεταπολεμικά διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η Ιταλία, πάλι, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι την άφησε μόνη της στη διαχείριση των ροών μεταναστών που έφταναν στις ακτές της, ενώ κατηγόρησε το Παρίσι ότι παρείχε καταφύγιο σε πρώην μέλη των ακροαριστερών «Ερυθρών Ταξιαρχιών», αλλά ο Μακρόν έβαλε τέλος σε αυτό διατάζοντας τη σύλληψή τους τον περασμένο Απρίλιο.

Από τη μέρα που ανέλαβε το τιμόνι της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι, οι κεντρώες και φιλοευρωπαϊκές απόψεις του οποίου συγκλίνουν με εκείνες του Μακρόν, οι δύο χώρες αποκατέστησαν πλήρως της σχέσεις τους σε βαθμό που να ζουν «έναν μήνα του μέλιτος», όπως σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο o ιστορικός Μαρκ Λαζάρ, καθηγητής στο φημισμένο Sciences Po.

Ορισμένοι στην Ιταλία, ωστόσο, διατηρούν επιφυλάξεις, θεωρώντας άπληστο επιχειρηματικό εταίρο τη Γαλλία. Μια αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς φέτος των ναυπηγείων Chantiers de l’Atlantique από τον ιταλικό όμιλο Fincantieri προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Ρώμη, αφού ορισμένοι Ιταλοί θεωρούν ότι οι Γάλλοι ορέγονται ιταλικές εταιρείες, αλλά ενίοτε εγείρουν εμπόδια στην αντίστροφη κατεύθυνση. Ως εκ τούτου η συνθήκη έχει πυροδοτήσει και κάποιες αντιδράσεις στη Ρώμη με τον οικονομολόγο Κάρλο Πελάντ να την αποκαλεί «αυτο-προσάρτηση στη Γαλλία σε βιομηχανικό και στρατηγικό επίπεδο». Γαλλία κι Ιταλία δεν είναι αφελείς, καθώς θέματα όπως το μεταναστευτικό θα παραμείνουν ευαίσθητα, εκτιμούν αναλυτές, αλλά η συνθήκη διασφαλίζει μια δέσμευση συνεργασίας, που θα αποτρέψει νέες σοβαρές εντάσεις.

Τι σημαίνει η γαλλο-ιταλική συνθήκη για την ΕΕ

Μια θετική εξέλιξη από τη συνθήκη αυτή θα ήταν αν η ΕΕ «ακούει πλέον περισσότερο τις χώρες του Νότου. Και νομίζω ότι η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει εν προκειμένω επειδή έχει πιο στενές σχέσεις με ορισμένες από τις νότιες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Σε οικονομικά θέματα, ή το μεταναστευτικό, επί παραδείγματι οι Γάλλοι μπορούν να βοηθήσουν και να τα εγείρουν στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία», λέει η ειδικός του European Council on Foreign Relations.

Οι Γάλλοι σπεύδουν βέβαια να υπογραμμίσουν ότι η συνθήκη με την Ιταλία δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως απομάκρυνση των Παρισίων από τη γαλλογερμανική σχέση. «Υπάρχει μια ομοιότητα στην προσέγγιση, στις φιλοδοξείς, αλλά δεν θα έβγαζα απ’ αυτά το συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγαλύτερη στρατηγική επιθυμία της Γαλλίας να αναθεωρήσει τις συμμαχίες της», δήλωσε αξιωματούχους του Ελυζέ στο Politico. Ενώ η Ματίλντ Σιουλά εκτιμά ότι «η Γερμανία είναι μάλλον ικανοποιημένη [με τη γαλλο-ιταλική συνθήκη] γιατί ανέκαθεν επέμειναν ότι γαλλογερμανικός άξονος είναι όντως σημαντικός, αλλά η ΕΕ δεν αφορά μόνον τη γαλλογερμανική σχέση». Κι όπως λέει, η ενισχυμένη συνεργασία Παρισίων-Ρώμης μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από μικρότερες χώρες καθώς δείχνει ότι η Γαλλία δεν νοιάζεται μόνο για τους δεσμούς της με τη Γερμανία, αλλά αναγνωρίζει τη σημασία και τη γνώμη άλλων κρατών. Όπως και νά ‘χει, η μοίρα και η σημασία της συνθήκης αυτής θα εξαρτηθεί, όπως εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ, σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των εκλογών στις δύο πλευρές των Άλπεων με τις δύο χώρες να ετοιμάζονται τους προσεχείς μήνες για την εκλογή νέων προέδρων. 

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 12:03

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!

Νέο τζακ-ποτ στο Τζόκερ, 2.222.222 ευρώ μοιράζει την Πέμπτη!

 

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε στην  κλήρωση του Τζόκερ. Ετσι, στην κλήρωση της προσεχούς Πέμπτης 25 Νοεμβρίου, οι παίκτες θα διεκδικήσουν 2.222.222 ευρώ.

Αντίθετα με την πρώτη κατηγορία, στη δεύτερη βρέθηκε ένας νικητής, ο οποίος θα γίνει κατά 99.460,07 ευρώ πλουσιότερος, ενώ στην τρίτη υπήρξαν 21 δελτία, που μοιράστηκαν από 2.500 ευρώ.

Οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ: 4, 5, 28, 30, 31 και Τζόκερ το 13.

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 19:05

ΑΝΑΒΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑ!!!

Με τιμή, γλυκό φιλί,
25 εκ. ευρώ το θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ
θα ξαναμπεί στην ομορφιά
και στον ανταγωνισμό ποιότητας

 

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του θρυλικού ακινήτου επί της λεωφόρου Πατησίων, το οποίο έχει ενταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie και παραμένει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια.

Όπως γράφει το newmoney.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία ανάπτυξης, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του μεγαλύτερου τμήματος του ακινήτου που ανήκει στη Folli Follie, περί τα 16.000 τ.μ.

Όπως έγραψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ», η εικόνα της εγκατάλειψης είναι εμφανής για το κτίριο που έγινε σήμα κατατεθέν της Αθήνας και αγαπημένος προορισμός των κατοίκων και των επισκεπτών της τον περασμένο αιώνα και πήρε το όνομά του από το πρώτο περίπτερο που ίδρυσε τη δεκαετία του ’30 με έναν συνέταιρό του ο Γιάννης Γεωργακάς. Το ξεκίνημα του «Μινιόν» έγινε ουσιαστικά μεταπολεμικά, ενώ τη δεκαετία του ’70 το πολυκατάστημα, που ήταν μάλιστα το πρώτο που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες, έφτασε να είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, με ετήσιο τζίρο 1 δισ. δραχμές, νούμερο αστρονομικό για την εποχή.

Η τεράστια καταστροφή με την πυρκαγιά του 1980 ήταν ένα μεγάλο ορόσημο που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δημιούργημα του Γιάννη Γεωργακά και, έστω κι αν το νέο «Μινιόν» αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες του, ουδέποτε κατάφερε να ανακτήσει την παλιά του λάμψη, χάνοντας το τρένο των εξελίξεων στο εγχώριο λιανεμπόριο, αντιμετωπίζοντας ουκ ολίγα προβλήματα ρευστότητας και έχοντας τελικά τον χαρακτηρισμό της «προβληματικής επιχείρησης».

Το οριστικό λουκέτο μπήκε το 1998, με την τελευταία ιδιοκτήτρια, τη Folli Follie, να έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια αξιοποίησης την περίοδο των παχιών αγελάδων για την ίδια. Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων με λιγότερους των πέντε ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων η Dimand, επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με την Brown Hotels, τη Ζοia και προτάσεις που περιλαμβάνουν διάφορες χρήσεις, κυρίως γραφεία και ξενοδοχείο.

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 16:21

“ΜΕΓΑΛΗ ΑΤΙΜΙΑ”…

Η κλοπή του Έλγιν
από το μνημείο του Παρθενώνα…
Ο τότε Βρετανός βουλευτής,
ζήτησε από τη Βουλή, πριν 200 χρόνια,
την επιστροφή των γλυπτών!!!
“Για να σβήσει την ντροπή η χώρα μας”, όπως σημειώνει

 

Η άφιξη στο Λονδίνο των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είχε την υποδοχή που περίμενε ο Έλγιν. Τεχνοκριτικοί, γνώστες, εκθείασαν τα νέα αποκτήματα, πλην όμως στο βρετανικό κοινοβούλιο άνοιγαν οι φαρέτρες…

Οι 35.000 χάρτινες λίρες που δαπανήθηκαν από το δημόσιο ταμείο για την εξασφάλιση των γλυπτών, προσέφεραν πεδίο αντιπαράθεσης λαμπρό μεταξύ των αντικρουόμενων παρατάξεων. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αξιολογούσαν ως ανάξια του αντιτίμου τα αποκτηθέντα δείγματα της κλασσικής αρχαιότητος! Σατιρικές εφημερίδες στηλίτευαν και διακωμωδούσαν τον Έλγιν. Η εφημερίδα «Morning Cronicle» είχε σκίτσο του με το δίστιχο «Λεπτά ζητούμε δια ψωμί και πέτρες μας πετάτε».

Ύστερα από κάμποσες ζωηρές συζητήσεις, κατά τις οποίες ο Έλγιν κατηγορήθηκε ότι καταχράσθηκε τη διπλωματική του θέση προκειμένου να εμπλουτίσει τη συλλογή του, στο βρετανικό κοινοβούλιο συστήθηκε 18μελή επιτροπή με καθήκον τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης.

Στις 25 Μαρτίου του 1816 η επιτροπή αποφάνθηκε υπέρ του Έλγιν και επικύρωσε την αγορά των γλυπτών αντί του ποσού των 35.000 λιρών. Ο προεδρεύων βουλευτής Χένρυ Μπανκς παραδέχθηκε ότι ο τιτλούχος συμπατριώτης του εκμεταλλεύτηκε την πρεσβευτική του ιδιότητα για την απόκτηση της συλλογής, πλην όμως δεν δέχθηκε ότι αυτή ήταν προϊόν λαφυραγωγίας. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιου Χάμερσλι κατήγγειλε με σθένος ως «άτιμη» τη συμφωνία με τον Έλγιν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν έπρεπε η Βουλή να ερωτευθεί τα κόρας του αετώματος λησμονούσα ετέραν δέσποιναν, την Δικαιοσύνην. Ο Έλγιν έπρεπε να σεβασθή το υψηλόν αξίωμα, με το οποίον τον είχον περιβάλει».

Ο λάβρος λόγος του Χάμερσλι κατέληγε με την πρόταση που θα υπέβαλε κάθε δίκαιος και ευσυνείδητος κριτής ενός εγκλήματος ενορχηστρωμένου από κυβερνητικό αξιωματούχο σε βάρος ενός λαού υπόδουλου, ανήμπορου να αντιδράσει.

«Η συλλογή ώφειλε να αγορασθή και να φυλαχθεί στο Βρεταννικόν Μουσείον με κάθε ασφάλειαν, δια ν΄ αποδοθή εκεί από όπου απρεπώς ελήφθη, όταν εζητείτο από την παρούσαν ή οιανδήποτε στο μέλλον κυβέρνησιν της πόλεως των Αθηνών, χωρίς καμμία άλλην διατύπωσιν ή διαπραγμάτευσιν»…!

Η βρετανική Βουλή απέρριψε όμως την πρόταση, καταδικάζοντας τον αρχαιοελληνικό πλούτο σε αέναη ομηρεία, μακριά από την εστία του, και τις ελληνικές κυβερνήσεις των επομένων αιώνων σε επίμονα, αγωνιώδη αιτήματα ενός δίκαιου επαναπατρισμού.

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 20:07

ΠΕΦΤΕΙ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!!!

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη
μειώνει το 2022 το χρέος και αναπτύσσει την οικονομία
σύμφωνα με την πρόβλεψη του οίκου “Moody’s”

 

Μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, και ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της 4,3%, προβλέπει για το 2022 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η υγιής οικονομική ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων, καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας, θα μειώσει το διάμεσο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κατά 1,2 π.μ. το 2022. Κάποιες χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα (-10,1 π.μ.), η Κύπρος (-6,8 π.μ.) και η Πορτογαλία (-5,9 π.μ.) θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, αλλά το χρέος τους θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ παρά την απομόχλευση αυτή», σημειώνει ο οίκος. 

Η έκθεση προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 191% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στη μείωση αυτή θα συμβάλλει η ανάπτυξη της οικονομίας της.