Επικαιρότητα

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 09:42

ΣΚΡΑΤΣ-ΛΑΧΕΙΟ!

Τυχερός παίκτης στην Καλλιθέα κέρδισε 100.000 ευρώ στα «ΧΡΥΣΑ 7ΑΡΙΑ»

 

Κέρδη άνω των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις
7 έως και τις 13 Ιουνίου 2021 τα συνολικά κέρδη του παιχνιδιού ανήλθαν σε 2.482.414 ευρώ.
Ανάμεσα στους νικητές ήταν ένας τυχερός παίκτης στην Καλλιθέα, ο οποίος κέρδισε 100.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΧΡΥΣΑ 7ΑΡΙΑ». Επίσης, ένας τυχερός στο Κερατσίνι κέρδισε 10.000 ευρώ στο παιχνίδι «ΤΡΙΠΛΟ 7ΑΡΙ», ενώ οκτώ παίκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κέρδισαν έπαθλα των 2.021 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «21». Επιπλέον, συνολικά 27 παίκτες κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
Το ΣΚΡΑΤΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επάθλων για τους παίκτες, μεταξύ αυτών μεγάλα ποσά από 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ.
Το ΣΚΡΑΤΣ διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ΕΛΤΑ και επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 16:37

ΑΚΟΝΙΖΟΥΝ, ΜΑΧΑΙΡΙΑ…

 

Μεγάλοι και επικίνδυνοι
οι ανοιχτοί λογαριασμοί
ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ…
Ισχυρός ο Μπάιντεν στις επιθέσεις τους.

Αδύναμος ο Πούτιν…

και ας δηλώνει ότι είναι ίσοι μεταξύ τους.

 

Η ώρα της κρίσιμης συνόδου κορυφής του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Villa La Grange του 18ου αι. στις όχθες της λίμνης της Γενεύης πλησιάζει με Ουάσιγκτον και Μόσχα να επιθυμούν μεν ένα “reset” μετά την καταστροφική συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017, αλλά να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

 «Θα πω στον Πούτιν όλα όσα θέλω να γνωρίζει», διεμήνυσε προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν και μόλις χθες τόνισε ότι θέλει να διερευνήσει αν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τον «έξυπνο, σκληρό και άξιο αντίπαλο», όπως χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών και του κόσμου γενικότερα. «Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές του».

Από την πλευρά του ο Πούτιν στη συνέντευξή του στο ΝΒC News, τόνισε ότι θα το σκεφτεί για την έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συνάντησή τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι το τετ-α-τετ των δύο προέδρων θα είναι «ανιαρό», σχολιάζει ο Guardian. «Νομίζω ότι συναντώνται σε μια προσπάθεια να βρουν γιατί χρειάζονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ», λέει ο Αντρέι Σουσέντσοφ του Valdai Discussion Club της Ρωσίας. Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ μπορεί να δώσει μια θετική δυναμική, σημειώνει, όπως και η υιοθέτηση από την ομάδα του στόχου των «σταθερών και προβλέψιμων σχέσεων» με τη Μόσχα, μιας σκοπίμως πρακτικής ατζέντας, που αντανακλά, όπως σημειώνει και τη ρωσική εξωτερική πολιτική.
Να πέσουν οι τόνοι με τη Μόσχα για να εστιάσει σε άλλα φλέγοντα θέματα, θέλει ο Μπάιντεν – Οι στόχοι του Πούτιν

Μολαταύτα και παρά τον χαμηλό πήχη των προσδοκιών, το Κρεμλίνο δηλώνει ικανοποιημένο, αφού με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον κανονίστηκε το ραντεβού κι ο Πούτιν είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης αντίπαλης δύναμης που συναντά ο Μπάιντεν, αφότου ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, γεγονός που ενισχύει το αφήγημα της Μόσχας στο εσωτερικό ακροατήριο, ότι υπό την ηγεσία του Ρώσου προέδρου η χώρα μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τις ΗΠΑ. «Η σύνοδος είναι σημαντική από πλευράς συμβολισμού. Τοποθετεί τη Ρωσία στην ίδια κατηγορία με τις ΗΠΑ, και για τον Πούτιν ο συμβολισμός δεν είναι ασήμαντος», σχολιάζει στο BBC ο Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης RIAC στη Μόσχα. «Ο Πούτιν σίγουρα θέλει να είναι ίσος με τον Αμερικανό πρόεδρο. Επιθυμεί να τύχει σεβασμού με τους δικούς του όρους. Θέλει να δείξει έναν μάτσο δυναμισμό και να είναι μέλος του κλαμπ», συμπληρώνει η πολιτική αναλύτρια Λίλια Σέφτσοβα. Στο Κρεμλίνο, ωστόσο, γνωρίζουν καλά τα κίνητρα του αντίπαλου δέους για την πραγματοποίηση της συνάντησης σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να σταματήσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αφοσιωθεί σε άλλα, πιο επείγοντα θέματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η επούλωση του διχασμού της κοινωνίας μετά τη θητεία Τραμπ, η κλιματική αλλαγή κι η αναδυόμενη απειλή της Κίνας. Και μολονότι παραμένουν βαθιές οι διαχωριστικές γραμμές, τουλάχιστον μπορεί να επιδιωχθεί μια μείωση των εντάσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επιθυμητή και από τη Μόσχα, σχολιάζει το Foreign Policy, καθώς αρχίζει η διαδικασία μιας πολιτικής μετάβασης εντός του ρωσικού πολιτικού συστήματος με τον Πούτιν να μπορεί πλέον, μετά τις συνταγματικές αλλαγές, να διεκδικήσει στις εκλογές του 2024 την παραμονή του στο τιμόνι της Ρωσίας γι’ άλλη μια εξαετία – ή και δύο. Αλλά η εξασφάλιση της λαϊκής ψήφου εμφανίζεται ολοένα και πιο δύσκολο εγχείρημα σε μια περίοδο που εντείνεται η αβεβαιότητα της ρωσικής κοινής γνώμης για τη βιωσιμότητα του οικονομικού μοντέλου της χώρας, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση η «πράσινη» επανάσταση ανά την υφήλιο. Φυσικά, το Κρεμλίνο διαθέτει οικονομικά μέσα αλλά και τον κρατικό μηχανισμό για να γείρει μέσω καταστολής προς το μέρος του Πούτιν και των περί αυτόν η πλάστιγγα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και στις προεδρικές σε τρία χρόνια, αλλά αυτό ενέχει κινδύνους σφοδρών αντιδράσεων από τη Δύση κι αν οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αποτραπούν, ο Πούτιν σίγουρα θα θέλει να το διερευνήσει στο ενώπιος- ενωπίω με τον Μπάιντεν.

Τα πεδία δυνητικής σύγκλισης απόψεων

Οι υπεύθυνοι χάραξης εξωτερικής πολιτικής σε Ουάσιγκτον και Μόσχα φαίνεται ότι συμφωνούν σε ποια πεδία μπορεί να σημειωθεί κάποια πρόοδος πέραν του συνεχιζόμενου διαλόγου και της συνεργασίας επί θεμάτων, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν. Κι ένα απ’΄αυτά είναι η στρατηγική σταθερότητα και ο έλεγχος των εξοπλισμών, με την παράταση της ισχύος της συμφωνίας Νew START να κρίνεται ως θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα ο Πούτιν φαίνεται ανοικτός στην ιδέα να σταματήσουν οι αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τη λειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών και τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας.

Εξάλλου η Μόσχα ενδιαφέρεται για την επέκταση των μηχανισμών διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων. Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών έχει αποδώσει καρπούς όπως π.χ. στη Συρία ή στην αποφυγή ανεπιθύμητων κλιμακώσεων όταν ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία επιχειρούν σε κοντινές περιοχές και το Κρεμλίνο του Πούτιν θα ήθελε να επεκταθούν οι δίαυλοι αυτοί και σε άλλες προβληματικές περιοχές.

Το Κρεμλίνο τέλος θα ήθελε να συζητήσει, εφόσον είναι εφικτό, το θέμα της εμπλοκής της μιας πλευράς σε εσωτερικά ζητήματα της άλλης και να συμφωνήσουν σε βασικούς κανόνες για τέτοια συμπεριφορά, σημειώνει το Foreign Policy, όπως π.χ. η έναρξη διαλόγου για την πολιτική χρήση των κυβερνο-επιθέσεων. Η Μόσχα, φυσικά, δεν πρόκειται να παραδεχθεί το ρόλο της στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το υ περασμένου Νοεμβρίου, ούτε περιμένει από την Ουάσιγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει τις φιλο-δημοκρατικές δυνάμεις στη Ρωσία, περιλαμβανομένου του φυλακισμένου, σφοδρού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Η λίστα παραπόνων της κάθε πλευράς είναι, βέβαια, πολύ μακρύτερη, αλλά με την έναρξη του διαλόγου επί των προαναφερθέντων θεμάτων ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να είναι πιο διαχειρίσιμος και να αποφεύγονται οι επικίνδυνες κλιμακώσεις.

Τα αγκάθια

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αγκάθια σ’ αυτό το δρόμο. Μια συμφωνία, επί παραδείγματι, για τον έλεγχο των εξοπλισμών πέρα της New START φαντάζει δύσκολη, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ του Μπάιντεν και η Ρωσία του Πούτιν έχουν διαφορετικούς στόχους. Η Μόσχα θέλει η συμφωνία να καλύπτει όλα τα νέα οπλικά συστήματα, ακόμη και τα μη πυρηνικά στρατηγικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί πύραυλοι ακριβείας, ενώ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για έναν διάλογο επί μιας λιγότερη φιλόδοξης ατζέντας.

Ένα πρόσθετο αγκάθι είναι οι εξελίξεις σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες – άλλωστε οι σημαντικότερες κρίσεις στις σχέσεις Δύσης -Ρωσίας προήλθαν τα τελευταία χρόνια από τέτοιες χώρες, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία . Και παρά τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν Μόσχα και Δύση σ’ αυτές τις χώρες, πολλές φορές οι εξελίξεις τους προλαβαίνουν, όπως είχε γίνει με την εξέγερση κατά του Ουκρανού προέδρου Βίκτωρα Γιανουκόβιτς το 2013 – 2014, που κατέληξε στη χειρότερη από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Και καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται σποραδικά στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών και το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία προσπαθεί να καταπνίξει την αντιπολίτευση με την όχι και τόσο σιωπηρή συγκατάθεση της Μόσχας του Πούτιν, μια νέα κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πέραν τούτων η αποκλιμάκωση των ρωσο-αμερικανικών εντάσεων απειλείται και από τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία, όπου το Κρεμλίνο, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, χρειάζεται την Ουάσιγκτον και την αμερικανική ηγεμονία ως σκιάχτρο για την προώθηση του δικού του αφηγήματος, ενώ από την άλλη είναι απίθανο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να σταματήσουν τα πυρά κατά του τυχοδιωκτισμού του Πούτιν στην εξωτερική πολιτική, ή της ωμής καταστολής κατά αντιφρονούντων στο εσωτερικό. Τα περιθώρια διαπραγματεύσεων στο τετ-α-τετ Μπάιντεν – Πούτιν, ως εκ τούτου, είναι στενά και η αισιοδοξία για απτά αποτελέσματα άκρως περιορισμένη, αν το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας.

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 12:49

“ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ”!!!

Απόρρητα τουρκικά σχέδια
ήταν έτοιμα για αιφνιδιαστικές επιθέσεις
σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία (!!!)
με ΟΚ του Ερντογάν…
Το “Μόντρικ Μόνιτορ” έβγαλε στο φως
τα έγγραφα-φωτιά του στρατού

 

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το Nordic Monitor.

Το μέσο επισημαίνει πως τα έγγραφα αυτά, που περιλαμβάνουν αναφορές για σχέδια πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα και την Αρμενία χρονολογούνται από το 2014 και είναι πολύ πιθανό να έχουν επικαιροποιηθεί έκτοτε.
Η επιχείρηση «Τζέρμπα» της Τουρκίας

Η Τουρκία έδινε τότε στα απόρρητα επιχειρησιακά σχέδια των ενόπλων δυνάμεών της, την κωδική ονομασία «Τζέρμπα», με αναφορά στην νίκη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη μάχη έναντι των Δυτικών στο μικρό νησί της σημερινής Τυνησίας τον 16ο αιώνα.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η επιλογή της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης από πλευράς Τουρκίας, φαίνεται να προωθεί το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συχνά μιλήσει για αντιπαράθεση μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Το 2018, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του αντιμετωπίζει μια «μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ πολλάκις ο Ερντογάν έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία πως δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η γκάφα των στρατιωτικών που έβγαλε στο φως τα πολεμικά σχέδια της Τουρκίας

Το πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από την δικογραφία μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε στην Άγκυρα.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, πιστός ακόλουθος του Ερντογάν, Σερντάρ Κοσκούμ, φαίνεται πως παρέλειψε να αφαιρέσει από τον φάκελο της δικογραφίας τα εμπιστευτικά αρχεία πριν τα καταθέσει στο δικαστήριο. Τα στοιχεία περισυνελέγησαν στη συνέχεια στα πλαίσια έρευνας αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Στα αρχεία περιλαμβάνονται και τα σχέδια για την εισβολή στην Ελλάδα, όπως και την Αρμενία εστάλησαν ηλεκτρονικά σε υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού, email που το Γενικό Επιτελείο διέταξε να του αποσταλούν λίγο μετά το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Στο σημείο αυτό το Nordic Monitor επισημαίνει πως κανένα μήνυμα που να υπονοεί την απόπειρα πραξικοπήματος δεν εντοπίστηκε, γεγονός που ενισχύει την θεωρία πως ενδεχομένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενορχήστρωσε ο ίδιος τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016.
Το σχέδιο της Τουρκίας πριν την εισβολή της στη Συρία

Τα έγγραφα ωστόσο δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του τουρκικού στρατού στην ανατολική Μεσόγειο ή την σχεδιαζόμενη εισβολή στην Ελλάδα, πέραν του ονόματος της επιχείρησης.

Το δημοσίευμα εικάζει πως καθώς οι λεπτομέρειες της πολεμικής επιχείρησης κατηγοριοποιούνται ως «υψίστης ασφαλείας», δεν γίνεται να διαμοιραστούν μέσα του δικτύου ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Παρόλα αυτά, το αρχείο μοιάζει να διαρθρώθηκε με τρόπο που να επιτρέπει την παρουσίασή του σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του στρατού στην Τουρκία, ως ενδεχόμενο σχέδιο με το βλέμμα στις εξελίξεις, τότε, στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε έτσι τις ικανότητές του και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων σύμφωνα με μια σειρά από κατευθύνσεις αναφορικά με τις γειτονικές χώρες. Βασικό διακύβευμα ήταν τότε να εξασφαλίσουν πως διατηρούν τις επιθετικές και αποτρεπτικές τους ικανότητες στα δυτικά, αλλά και τα νότια σύνορα, καθώς μετακινούν στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.
Η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας

Η Τουρκία οξύνει εσκεμμένα τη ρητορική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, σύμφωνα με το δημοσιεύμα, με στόχο να αντισταθμίσει την μεγάλη έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς που ενέπλεκαν τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και οικονομικούς και πολιτικούς του συνεργάτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζει το δημοσίευμα, χρησιμοποιεί την Ελλάδα σαν αποδιοπομπαίο τράγο, προκειμένου να δημιουργήσει τον απαραίτητο αντιπερισπασμό από τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο.

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 10:52

“ΟΠΛΑ ΝΙΚΗΣ, ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ”!

Ένας, αμίλητος, υπουργός
που μιλάει νύχτα-μέρα το μεγάλο του έργο
που κράτησε ΟΡΘΙΑ τα νοσοκομεία που αφόπλισαν
τη βόμβα-μαζικού θανάτου-της Πανδημίας!!!

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στη Δυτική Θεσσαλία, με τελευταίο σταθμό το νοσοκομείο Τρικάλων. Πρώτος σταθμός ήταν το νοσοκομείο Καρδίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός μετείχε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη, όπου μετά το τέλος αυτής δήλωσε:

«Στο πλαίσιο των περιοδειών της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ανά την Επικράτεια, επισκεπτόμαστε σήμερα το νοσοκομείο της Καρδίτσας σε μια περίοδο που η πανδημία δείχνει σημάδια κάμψης και το Εθνικό Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία».

Και συνέχισε ο κ. Κοντοζαμάνης:

«Το νοσοκομείο Καρδίτσας εστάθη με επάρκεια και πληρότητα την περίοδο της πανδημίας, το σύνολο του προσωπικού υπερέβαλε εαυτόν και καταφέραμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση το λέμε συνέχεια, η μάχη αυτή με την πανδημία δεν έχει τελειώσει. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας. Έχουμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας που είναι τα εμβόλια, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, πρέπει το σύνολο του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Και το άλλο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για να μπορέσουμε οριστικά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατέληξε λέγοντας:

«Την περίοδο της πανδημίας είχαμε τη δυνατότητα να καλύψουμε ελλείψεις και κενά του νοσοκομείου, να το ενισχύσουμε, τόσο σε προσωπικό, όσο σε οικονομικούς πόρους και εξοπλισμό. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και κυρίως στο κομμάτι της υποδομής του νοσοκομείου, είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Και από εκεί και πέρα στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της χώρας πρέπει να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και να ανταποκριθεί στο ρόλο του έτσι ώστε να προσφέρει με πληρότητα υπηρεσίες υγείας, σε όλους τους πολίτες και να παίξει το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ένα επαρχιακό νοσοκομείο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά όχι μόνο το νομό αλλά τη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές».

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 16:37

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ!!!

Ανάρπαστο το ομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς!
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,25 δις ευρώ
υπερκαλύπτοντας τα κεφάλαια που θα αντληθούν

 

Κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ άντλησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς μέσω ομολόγου της κατηγορίας ΑΤ1. Η ζήτηση μέσω του βιβλίου προσφορών που άνοιξε προχθές το πρωί υπήρξε ισχυρή, καθώς οι προσφορές ανήλθαν έως το μεσημέρι στα 2,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο για το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, με βάση τον οποίο το ύψος της έκδοσης ήταν μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 8,75%, αισθητά χαμηλότερο από το αρχικό επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί μεταξύ 9%-9,25%. Η μείωση του επιτοκίου είχε φανεί από νωρίς, καθώς η τιμή του Tier II που είχε εκδώσει η τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2020 ανέβαινε, η απόδοση του οποίου υποχώρησε χθες σε περίπου 6% από 7,20% μόλις μία εβδομάδα πριν και 14,7% τον Δεκέμβριο του 2020.

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της κατηγορίας ΑΤ1 θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με τα κεφάλαια τύπου Tier II και γι’ αυτό η τιμολόγησή τους είναι πιο ακριβή. Η υψηλή ζήτηση που υπήρξε για την έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που υλοποιεί η διοίκηση και έρχεται αμέσως μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Το ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς είναι τύπου PNC5.5, δηλαδή perpetual με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο 5,5 ετών, ενώ οι αναμενόμενες αξιολογήσεις είναι Cs από τη Moody’s και CCC- από τη S&P. Οπως σημειώνεται στη σχετική παρουσίαση προς τους επενδυτές, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου Sunrise, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνολικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, ενισχύει τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης, αυξάνει περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, συμβάλλει στην επίτευξη των εποπτικών στόχων και στηρίζει τις αξιολογήσεις της συστημικής τράπεζας από τους οίκους.

Οι εκδόσεις τύπου ΑΤ1 αποσκοπούν κυρίως στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και αποτελούν στόχους πάνω από τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια που ορίζει ο SSM. Το πρόγραμμα εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς για το προσεχές έτος, έως και τον Ιανουάριο του 2022, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα καλυφθεί μέσω τίτλων της κατηγορίας AT1 και ομολόγων της κατηγορίας Tier II. Συνολικά, η απαίτηση κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) φθάνει το 23,33% έως το 2025, ενώ για το 2020 ο στόχος φθάνει το 16,1%.

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 12:49

ΠΑΚΕΤΟ-ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Το Τζόκερ θα μοιράσει 1,3 εκατ. ευρώ…

 

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση του Τζόκερ το βράδυ της Πέμπτης.

Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 1, 12, 27, 28, 36 και αριθμός Τζόκερ το 7.

Στη δεύτερη κατηγορία ένας τυχερός κέρδισε 150.947 ευρώ.

Στην κλήρωση της Κυριακής το Τζόκερ θα μοιράσει 1,3 εκατ. ευρώ.

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021 20:39

ΞΕΓΥΜΝΩΣΕ, ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ…

Και απέτρεψε το σχέδιο Ρασπούτιν
και του επιτέθηκαν στον εισαγγελέα Αγγελή
με κομματική ποινική δίωξη (!!!)

 

Η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον τότε υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή είναι πολιτική και κομματική, επισημαίνει ο τελευταίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, με την οποία ζητεί ακρόαση πριν ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του, για δήθεν αναξιοπρεπή συμπεριφορά, όπως προτείνει ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος που διεξήγαγε την πειθαρχική έρευνα.

Ο κ. Αγγελής επισημαίνει ότι ο κ. Πικραμένος, προτείνει την πειθαρχική δίωξη του όχι επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων εποπτείας της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που χειριζόταν την υπόθεση της Novartis, υπέπεσε σε παραλείψεις ή αλλά αδικήματα, αλλά γιατί «άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία» και καθ΄ «υπέρβαση των ορίων ελέγχου», έτσι ώστε να αποτραπεί η ολοκλήρωση του «σχεδίου Ρασπούτιν», του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που ήταν «η άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής…».

Κατ’ αρχάς, ο κ. Αγγελής, υπογραμμίζει ότι ενώ από τις δικές του αναφορές και ενέργειες ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση για τη σκευωρία κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας, τώρα βρίσκεται στο σημείο να ζητείται η πειθαρχική του δίωξη και «η ζωή του τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική να έχει μετατραπεί σε μια ανυπόφορη και διαρκή κόλαση».

Όλες οι ενέργειες του κατέτεινα στο να αποτραπεί «στην από εμένα τότε εποπτευομένη (κα Τουλουπάκη) να ολοκληρώσει το ήδη σε εξέλιξη ευρισκόμενο (κατά τον χρόνο της εποπτείας μου) παράνομο σχέδιό της, για το οποίο και ήδη έχει ασκηθεί εναντίον της ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 Π.Κ.), πράξη που φέρεται ότι έχει τελέσει τον μήνα Φεβρουάριο του 2018, με την διαβίβαση της δικογραφίας εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων – αντιπάλων του τότε κυβερνόντος κόμματος, προς την Βουλή των Ελλήνων».

Πρόταση πειθαρχικής δίωξης

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα ζητεί κατ΄ άρθρο 20 του Συντάγματος, ακρόαση πριν ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του, με βάση το πόρισμα του κ. Πικραμένου, το οποίο, όπως αναφέρει στην επιστολή του, καταλήγει στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης, λόγω “υπέρβασης των ορίων ελέγχου”, που επέδειξα κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας μου».

Κάνοντας αναδρομή των γεγονότων ο κ. Αγγελής σημειώνει ότι η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον κ. Καλογήρου, σε βάρος του είναι πολιτική και κομματική.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι παραγγελίες αυτές δόθηκαν (από τον προκάτοχό Σας) ελάχιστο χρόνο πριν την διενέργεια των Εθνικών – Βουλευτικών εκλογών της 7-7-2019 για λόγους αποκλειστικώς πολιτικούς και κομματικούς και ειδικότερα για να «ελαφρύνει» τις κατηγορίες που αποδίδονταν (τότε) και εξακολουθούν να αποδίδονται (ακόμα και σήμερα) στο κόμμα του και εμμέσως στον ίδιο, σχετικά με την προσπάθεια να καταστούν ποινικώς υπεύθυνα, δέκα πολιτικά πρόσωπα (εκ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί), πολιτικοί αντίπαλοι του τότε κυβερνώντος πολιτικού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ).

Χαρακτηριστικό της εμφανέστατης διάστασης του κομματικού χαρακτήρα της εναντίον μου παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα, αποτελεί το γεγονός ότι, και οι τρεις παραγγελίες δόθηκαν «εντός κλίματος έντονης κομματικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση Novartis και εντός έντονης προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα δε, η τρίτη εναντίον μου παραγγελία, δόθηκε την 4-7-2019, ήτοι δυο ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου από το υπουργείο (αριθμός πρωτ. Ε -75 -04/07/2019 προς το ΣΤΕ) και μάλιστα για το «ιδιαίτερα ατιμωτικό αδίκημα μου», που συνίσταται στο ότι, διαφώνησα με τη νομική άποψη συγκεκριμένης γραμματέως της Εισαγγελίας Α.Π., ως προς το εάν δύο έγγραφα (που αφορούσαν δημόσια διαδικασία) θα έπρεπε να «περάσουν» στο κοινό ή στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο”.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του προς τον κ. Τσιάρα ο κ. Αγγελή, αναφέρει ότι το πόρισμα του κ. Πικραμένου “…προτείνει προς Εσάς την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον μου, για δήθεν αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης, λόγω «υπέρβασης των ορίων ελέγχου», που επέδειξα κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας μου (από 5-10-2018 μέχρι και 7-1-2019), οπότε και παραιτήθηκα.

Με απλά λόγια, Σας προτείνει να ασκήσετε πειθαρχική δίωξη εναντίον μου, όχι γιατί έκανα κάτι λιγότερο ή παρέλειψα να κάνω κάτι κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, αλλά γιατί «άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία», που υπερβαίνει το «νομικό μέτρο», που καθορίζει η έκθεση (σε αντίθεση με την μέχρι τότε νομολογία και πρακτική), κατά το υποκειμενικό βέβαια κριτήριο του υπογράφοντος αυτήν…

Η διαφορετική αυτή «αντίληψη των «νομικών ορίων» της εποπτείας που υποστηρίζει η επίδικη «Έκθεση του ΣτΕ», ότι έπρεπε να είχα ακολουθήσει, οδηγεί σε εσφαλμένα, παράδοξα και ανεδαφικά συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι «λόγω της εσφαλμένης (κατά το υποκειμενικό κριτήριο του συντάκτη της έκθεσης) αντίληψης του εποπτικού μου ρόλου», επέδειξα αναξιοπρεπή υπηρεσιακή συμπεριφορά και παρενέβην στην κρίση της κας Τουλουπάκη, με το να μην της επιτρέψω να ολοκληρώσει το «σχέδιο Ρασπούτιν», που ήταν «να ασκήσει ποινική δίωξη χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής…

Οι εμπλεκόμενοι στην όλη υπόθεση (π.χ. κατηγορούμενοι, οι έχοντες πολιτικό και κομματικό συμφέρον προς διάψευση των διαπιστωθέντων από εμένα, κ.λπ.) προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιστρέψουν την πραγματική κατάσταση σε βάρος μου, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και υποστηρίζοντας ότι δήθεν, όλα όσα κατήγγειλα στα πλαίσια της ευόρκου ενασκήσεως των καθηκόντων μου, «έγιναν στην φαντασία μου και μόνο». Τούτο δε προσπαθούν να επιτύχουν με ψευδείς αναφορές και καταγγελίες εναντίον μου».