Σε λίγο θα κρύβονται

Με χρώματα λέξεων γοητευτικά, που εκπλήσσουν, με λεξιλόγιο συνθετικό και πλούσιο, ο δημοσιογράφος Νάσος Τσαγκανέλης αρθρώνει ένα λόγο ασυμβίβαστο, ο οποίος εκφράζεται μέσα από τα πολιτικά του άρθρα. Στο βιβλίο “Σε λίγο θα κρύβονται” συγκεντρώνει τα άρθρα του, που χαρακτηρίζονται από δομή, νεύρο και κορύφωση. Αναφέρονται κυρίως στα εθνικά μας θέματα, την εξωτερική πολιτική, την Παιδεία και τα κοινωνικά θέματα. Μέσα από αυτά ζητεί και απαιτεί τον τερματισμό των υποχωρήσεων που συρρικνώνουν την πατρίδα μας, αντιπαρατάσσονται στη νοοτροπία της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας προβλημάτων και βομβαρδίζουν όσους χρησιμοποιούν τη Δημοκρατία ως πρόσχημα για να χτυπήσουν τον πατριωτισμό.

 

Πρωθυπουργός εθνικής βλάβης

Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο έχουν μία ξεχωριστή σφραγίδα: εκείνη της νέας γλώσσας που ξαφνιάζει. Ή, ίσως, καλύτερα του «φωτογραφικού» λόγου που απεικονίζει –λες σε φωτογραφίες- τα όσα αναλύει το οξυδερκές μυαλό του Νάσου Τσαγκανέλη.

Οι στόχοι του αποκαλύπτονται από τον τίτλο του βιβλίου «Πρωθυπουργός Εθνικής Βλάβης». Η αρθρογραφία είναι μαχητική, περνάει θέσεις καθαρά φιλελεύθερες αλλά χαρακτηρίζεται κυρίως από απόψεις που στοχεύουν αμετακίνητα στην απομυθοποίηση του εμπνευστή και σχεδιαστή του κράτους του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Εντύπωση στον αναγνώστη προκαλεί το συνεχώς ανανεούμενο οπλοστάσιο επιχειρημάτων του αρθρογράφου. Σε πυκνούς σχεδιασμούς νοημάτων, τα κείμενα περνούν από  τον Ανδρέα Παπανδρέου της εποχής του ζιβάγκο στον πρωθυπουργό της δεξιόστροφης στροφής Σημίτη, και από το επαναστατικό ΠΑΣΟΚ του ’74, στο ΠΑΣΟΚ του νεοελληνικού κατεστημένου του ’87.