ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ
ΟΙ «ΝΟΝΟΙ» ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ!!!

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2011

GOLDMAN SACHS: Η τράπεζα-σκάνδαλο που ευθύνεται και για την ελληνική τραγωδία

  • Αγωγές των ΗΠΑ κατά

δώδεκα μεγάλων τραπεζών

για τη φούσκα των στεγαστικών δανείων

  • Έρχεται και η σειρά

 των «οίκων κακοποιών

κατά το νομπελίστα Αμάρτια Σεν

 

 

Αγωγές κατά δώδεκα μεγάλων τραπεζών καταθέτει η αμερικανική κυβέρνηση για παραπλανητική παρουσίαση της ποιότητας των στεγαστικών δανείων, που στη συνέχεια τιτλοποιούσαν και πουλούσαν ως δομημένα ομόλογα στους επενδυτές.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times”, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης, ο οποίος εποπτεύει τις ημικρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης, θα μηνύσει μεταξύ άλλων τις Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs και  Deutsche Bank.

Οι αγωγές αυτές έρχονται περίπου τρία χρόνια μετά το σκάσιμο της φούσκας στην αμερικανική αγορά κατοικίας, της κατάρρευσης της αγοράς των subprime ενυπόθηκων δανείων και της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Το αμερικανικό Δημόσιο θα υποστηρίξει στις αγωγές του ότι οι τράπεζες δεν πραγματοποίησαν τον απαιτούμενο έλεγχο της ποιότητας των στεγαστικών δανείων, που επιβάλλεται από την αμερικανική νομοθεσία, κα ι ότι αγνόησαν ενδείξεις πως είχαν παραποιηθεί ή «φουσκωθεί» τα εισοδήματα των ληπτών των στεγαστικών δανείων.

Η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αξίας των διασφαλισμένων σε αυτά τα δάνεια ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών τίτλων που αυτές εξέδιδαν όταν αργότερα αρκετοί από τους δανειολήπτες των δανείων δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής τους.

Συνετέλεσε στη δημιουργία της φούσκας των ακινήτων, η οποία όταν έσκασε τροφοδότησε το διεθνές χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 και οδήγησε τελικά σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Οι Fannie Mae και Freddie Mac, οι δύο ημικρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης τις οποίες εποπτεύει ο ενάγων Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματο-δότησης, είχαν απώλειες μεγαλύτερες των 30 δις δολαρίων όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων. Σώθηκαν από τη χρεοκοπία χάρη στα δεκάδες δις δολάρια που διέθεσε γι’ αυτόν το σκοπό το αμερικανικό Δημόσιο.

Ο παραπάνω Οργανισμός είχε καταθέσει αγωγή για τον ίδιο λόγο κατά της ελβετικής UBS απαιτώντας αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων. Εκτιμάται ότι αντιστοίχου μεγέθους θα είναι και οι απαιτήσεις του έναντι των εναγομένων τραπεζών.

Ανάλογες διεκδικήσεις από τις τράπεζες για τις απώλειες που προκάλεσαν αυτές με τα δομημένα στα στεγαστικά δάνεια ομόλογά τους υπάρχουν ακόμη από τους γενικούς εισαγγελείς 50 αμερικανικών πολιτειών, ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η επόμενη δίωξη που αναμένεται είναι κατά των «οίκων αξιολόγησης», Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, που γιγάντωσαν τη φούσκα με τις κερδοσκοπικές βαθμολογίες-πριμοδοτήσεις ΑΑΑ των δομημένων ομολόγων.

 

 

(Πηγή: Reuters, Ελευθεροτυπία)