ΔΑΚΡΥΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ!

Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2012

Κάθε ώρα η Φύση δέχεται επιθέσεις καταστροφής.

Αμύνεται, συνεχώς, μόνη της.

Θυμώνει και προειδοποιεί.

Αδιάφοροι, όλοι.

Κτηνώδης αφασία.

Οι νεκρές συνειδήσεις πληθαίνουν.

Και κτίζουμε όπως θέλουμε και καταπατάμε όπου θέλουμε και καίμε ό,τι θέλουμε.

Ιδιωτικό, και το δάσος. Και εκεί θεός Ι.Χ.

Πιο κάτω δεν υπάρχει!

 

Χρονογράφημα της Αλίκης Αλεξίου

 

Το σύμπαν , το μέγα περιβάλλον της γης , συνεχώς διαστέλλεται, λένε οι ειδικοί. Αν όμως κάνουν προσεκτικότερες  μετρήσεις και , κυρίως ,  αν συνεργαστούν με κοινωνιολόγους και άλλους επιστήμονες,  θα διαπιστώσουν ότι το σύμπαν τα  τελευταία χρόνια , ειδικά στην Ελλάδα, συνεχώς  συστέλλεται.

Ξεκινάμε από τα κοντινά. Αφού η πολυκατοικία επιτέλεσε τον κοινωνικό της ρόλο,  ο κ ή π ο ς  έγινε  παρτέρι  κι  η  α υ λ ή    ζαρντινιέρα.  Βέβαια, οι έχοντες και κατέχοντες διαθέτουν  απέραντο  κήπο ή και   ιδιωτικό…  δάσος.  Εκεί βόλεψαν και το Θεούλη τους σε ναίσκο 10 τετραγωνικών, εδώ να δεις συστολή! Χωρίς αιδώ ! Θεός Ι.Χ..  Το  δ ά σ ο ς  έγινε  δασύλλιο ή οικόπεδο. Ο ποταμός έγινε ρέμα  ή βόθρος ή οικόπεδο. Κι όμως, κ α ι  δάση έχουμε για να καίμε  κ α ι  ποτάμια για να μας πνίγουν !  Μυστήριο ; Οχι .

 Την εξήγηση τη δίνει ο Ιωνας φιλόσοφος Αναξίμανδρος , φυσικός φιλόσοφος, απολύτως ειδικός. Θεωρεί ουσία του κόσμου το  ά π ε ι ρ ο. Αυτό πρέπει να είναι το ελληνικό έδαφος, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

΄Α π ε ι ρ ο ς  χώρος. Και χτίζουμε όπου θέλουμε και καταπατάμε ό τι θέλουμε και  καίμε  δάση και μπαζώνουμε ποτάμια και όλα καλά.

Α π ε ι ρ ί α  εναλλακτικών λύσεων. Καίς , περιφράσσεις , λαδώνεις, χτίζεις ή, το καλύτερο, καίς, χτίζεις,  περιφράσσεις, νομιμοποιείς . Κι αφού περιφράξεις  μέρος του απείρου, το εκτός το κάνεις χωματερή. Και χωματηρές, λοιπόν, άπειρες.

Επ’ ά π ε ι ρ ο ν  πληρώνεις. Τις  αρχές , για να χτίσεις παρανόμως, τις Αρχές, για να νομιμοποιήσεις την παρανομία, τις Αρχές για να  διατηρήσεις το ακίνητο, τις αρχές για να κληροδοτήσεις το ακίνητο. Εν αρχή ην το Α π ε ι ρ ο ν.

Μέγας πολεοδόμος ο Αναξίμανδρος !

Αρχή του σύμπαντος το  ν ε ρ ό. Είπε ο Θαλής. Εδώ να δείς ελληνική φιλοσοφία ,για πότε συστέλλεται το σύμπαν. Ή τα ποδαράκια μας θα τα βρέχουμε στη θάλασσα  από τη βεράντα του εξοχικού μας –τί θα πεί αιγιαλός- ή θα περιοριστούμε στην πισίνα μας. Το υπόλοιπο υγρό στοιχείο δε μας αφορά άμεσα, ούτε καν έμμεσα.. Το κάνουμε λοιπόν μέγα βόθρο λυμάτων. Τα απόβλητα κολυμπούν όλο το χρόνο και το ανυπέρβλητο ον, ο άνθρωπος, κολυμπά το καλοκαίρι.

Με  τον  α έ ρ α   σου ,  Αναξιμένη μου , συχώρα μας , αλλά δεν καταλάβαμε πώς έγινε το κακό. Μιά βόλτα με τ’ αυτοκίνητο πήγαμε, λίγη κατανάλωση βιομηχανικών προιόντων κάναμε. Μολύνθηκε , λέει, ο αέρας. Εμείς έχουμε τα κλιματιστικά μας . κλείνουμε και τα παράθυρα.

Και λίγο αποσμητικό χώρου,  το λύσαμε το πρόβλημα.

   

Όσο για τον ουρανό… Ποιός κοιτάζει ψηλά. Τον σουβλίσαμε με τους ουρανοξύστες κι ύστερα τα μάτια μας καρφώθηκαν στην οθόνη, το μικρό μας , ιδιωτικής χρήσης ,σύμπαν-τηλεόραση, υπολογιστής, διαδίκτυο.  Ο γαλαξίας με τ’ αστέρια του , πλανήτες κι απλανείς

συρρικνώθηκαν. Είναι σίγουρο. Διογκώθηκαν μόνο ο Αρης κι ο Ερμής.

Συνεργάζονται θαυμάσια. Πόλεμος και χρήμα. Πόλεμος για το χρήμα.

Εκατόμβες  αθώων προσφέρονται θυσία  στον Άρη, το θεό του πολέμου.

Κι όσοι επιβιώνουν από τον Αρη θυσιάζουν στον Κερδώο Ερμή. Τα πάντα.  

Και τη συνείδησή τους.

Κι εγώ κρατώ το μικρό μου σύμπαν στο χέρι μου. Αστράφτει στην παλάμη μου.

Είναι ευρώ, είναι λίρα, είναι νόμισμα. Σπαρταράει.

Το χώνω με γλυκια αίσθηση στο πορτοφόλι μου , στην τσέπη μου.

Είναι… το  περιβάλλον  μου.