ΚΡΑΥΓΕΣ
ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ…

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, 2015

eurogroup

 

Guardian: «Τι είπε με οργή ο Ντάισελμπλουμ
στο αυτί του νέου υπ. Οικονομικών;»

 

Πορεία σύγκρουσης.

Η ανταποκρίτρια του Guardian Έλενα Σμιθ περιγράφει το βαρύ κλίμα

στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη.

 

Και αποκαλύπτει:

«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος.

Έσκυψε απότομα προς το μέρος του και του ψιθύρισε κάτι στο αυτί.

Ο υπουργός των Οικονομικών δεν απάντησε.

Ένας από το προσωπικό του υπουργείου που στεκόταν πίσω μου

αναφώνησε:«Ωχ, Θεέ μου»…

 

Ένας άλλος είπε: «Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου».

 

Και συμπληρώνει η κυρία Σμιθ:

«Καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης ένοιωθες την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα»…

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το σημείο-κλειδί της συνάντησης Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη είναι πως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν το σωστό δρόμο προόδου.

 

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει τη θέση της και μόνο τότε μπορεί να ακολουθηθεί ένα κοινό μονοπάτι συνεργασίας.

 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.


Και συνεχίζει:
«”Με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, σημασία έχει να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει.

 

Την ίδια στιγμή, η Repubblica με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα», επισημαίνει το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

«”Το κλίμα ήταν θετικό”, επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ.

 

Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. “Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

 

Η γαλλική Le Soir σημειώνει, «Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», επισημαίνοντας την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες και αναφέροντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη συνάντησή τους.

 

 

Μηνύματα σε πολύ αυστηρό τόνο έστειλαν, επίσης, στην νέα ελληνική κυβέρνηση δύο από τις «χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», Πορτογαλία και Ισπανία, καλώντας τη χώρα μας να ξεχάσει κάθε πιθανότητα για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, καθώς και να μην έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών. 

 

«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε.

 

Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοέλιου.

 

Την ίδια στιγμή ο κ. Αλβάρο Ναδάλ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ισπανίας, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική επιθυμεί, αρκεί να μην έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε.

 

«Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», είπε.

 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας τις πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργίας για έναν ολόκληρο χρόνο.