ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, 2015

eurogroupppp-thumb-large

 

Και έκτακτο Eurogroup
για Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση για το έκτακτο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα αναμένεται άμεσα σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

 

Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης προγραμματίζεται μία μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών- μελών δηλαδή την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

 

Δύο οι λόγοι για την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup:

 

Πρώτον, αν και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται το θέμα της τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης, εκ των πραγμάτων θα τεθεί το θέμα της Ελλάδας με την παρουσία του νέου Έλληνα πρωθυπουργού.

 

Για να είναι πιο καλά προετοιμασμένοι οι αρχηγοί κρατών- μελών για το ελληνικό ζήτημα/ Έτσι αποφασίστηκε να γίνει την προηγούμενη ημέρα το έκτακτο Eurogroup που είναι και ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος ευρωπαϊκός θεσμός.

 

Με αυτό τον τρόπο όλοι θα είναι ενημερωμένοι  για τις θέσεις της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών μελών. Ώστε να αποκλειστεί μία απόφαση σε επίπεδο κορυφής.

 

Δεύτερον, κρίνεται αναγκαίο να προηγηθεί έκτακτο Eurogroupe πριν από το προγραμματισμένο της 16ης Φεβρουαρίου σε περίπτωση που υπάρξει “ατύχημα” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

 

Θέλουν δηλαδή να έχουν δύο συναντήσεις σε περίπτωση που στην πρώτη δεν θα υπάρξει συμφωνία. Έτσι πιστεύουν ότι θα έχουν την ευχέρεια να συζητηθεί δύο φορές το ελληνικό πρόβλημα και με περισσότερο χρόνο.

 

Άλλωστε είναι γνωστό ότι  οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με την παράταση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να εγκριθεί από μία σειρά κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κλπ). Μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή.