ΕΚΛΟΓΗ- ΕΚΠΛΗΞΗ,
Ο 2ος ΠΡΩΤΟΣ!

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2016

εκλογεσ

 

Ψήφισαν, ανατροπή οι Νεοδημοκράτες
-ΗΤΤΗΘΗΚΕ,
η «μέσω διαρροών» προτίμηση Καραμανλή…

 

Στις εκλογές αρχηγού της ΝΔ φαίνεται ότι μέτρησαν καθοριστικά…

Ποιος από τους δύο υποψηφίους κρίθηκε καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Από ποια ισχυρή προσωπικότητα της Παράταξης υποστηρίχθηκε.

Και (το κυριότερο) ποιος θα νικήσει τον Τσίπρα.

 

Ο νικητής στο δεύτερο γύρο συνεχώς επαναλάμβανε ότι είναι αυτός που μπορεί να τον νικήσει.

Και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτό το σύνθημα κατάφερε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους ακόμη και από άλλα κόμματα που ήθελαν να στείλουν μήνυμα οργής στης κυβέρνηση.

 

Ποια τα κυριότερα γεγονότα που προκάλεσαν τα τελικό αποτέλεσμα.

 

Πρώτον, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός αθόρυβα λειτούργησε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη – παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του επιμένουν ότι έμεινε αυστηρά ουδέτερος και αμέτοχος στην εκλογική διαδικασία.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Σαμαράς πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα στην Καλαμάτα κινητοποιώντας υποστηρικτές και κομματικούς του φίλους για την ενίσχυση της υποψηφιότητας Μητσοτάκη.  Σύμφωνα με αυτά στη Μεσσηνία ψήφισαν 6005 άτομα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει 3203 ψήφους ποσοστό 53,34% και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη 2736 ψήφους ποσοστό 45,56% ενώ τα άκυρα λευκά ήταν 66 ψήφοι 1,10%.

 

Δεύτερον, η ανοχή του Κώστα Καραμανλή στους ψιθύρους ότι «παίζει πολιτικά» με τον Αλέξη Τσίπρα επενδύοντας στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη λειτούργησε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Το τελευταίο «χτύπημα» από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – την «Αυγή» – που μέσω της αρθρογραφίας της πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη κόστισε στον ίδιο – καθώς δημιούργησε κλίμα ότι «κάτι παίζεται στο παρασκήνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ» και λειτούργησε υπέρ της συσπείρωσης των νεοδημοκρατών γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Τρίτον, οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Συνεργάτες και στελέχη που βρίσκονται δίπλα τους «δούλεψαν» στην κομματική βάση με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει όλη σχεδόν τη Μακεδονία – ακόμη και στις Σέρρες κατάφερε να διπλασιάσει τις ψήφους του, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης πήρε μόνον 313 περισσότερες – ενώ στο Λεκανοπέδιο κυρίως μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και του Μάκη Βορίδη που εν τέλει κινητοποιήθηκε υπέρ του – αύξησε τις διαφορές του από τον κ. Μεϊμαράκη σε όλους σχεδόν τους δήμους. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης «γύρισε» και το Λασίθι – την εκλογική περιφέρεια του Γιάννη Πλακιωτάκη – που στον πρώτο γύρο έβγαλε Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

 

Τέταρτον, το αίτημα για ανανέωση. Η ξεκάθαρη «γραμμή» του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ανανέωση είναι και θέμα ηλικίας υπερίσχυσε της θέσης Μεϊμαράκη πως το καινούργιο έρχεται μέσα από τις αλλαγές με αξιοκρατία χωρίς ηλικιακά κριτήρια.

 

Και πέμπτον, η κυβερνητική ατζέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι και στο παρά πέντε της κάλπης βγήκε μπροστά υποστηρίζοντας μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και με μη δημοφιλή μέτρα που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους ίδιους τους υπαλλήλους της ΝΔ.

 

Εμφανίστηκε με θέσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδειξε να αποφεύγει έναν δημόσιο διάλογο μαζί του, επιμένοντας στην ουσιαστική πρόταση που παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – πρόταση που όμως δεν προσάρμοσε στις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας.