ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2013!
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
«ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΦΙΛΙΑΣ»!
Στην ιστορία όλων των εθνών
ΜΕΤΡΑΕΙ η συνέχεια
στις σχέσεις μεταξύ των κρατών
Στην Ιστορία των Εθνών δεν μετράνε αντιπολιτευτικές ακρότητες.
Μετράνε, μόνο τα αποτελέσματα.
Οι δημιουργικές πολιτικές τετελεσμένων γεγονότων.
Μετράει, ΚΥΡΙΩΣ να υπάρχει αδιατάρακτη συνέχεια στις σχέσεις του κράτους με τα άλλα κράτη.
Επομένως, δεν είχε καμία αξία η λυσσώδης πολεμική τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Α. Τσίπρα κατά της COSCO –της γιγαντιαίας κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά.
Μεγάλη αξία ΕΧΕΙ ότι η σημερινή κυβέρνηση –παρά τις εσωτερικές παλαβομάρες της που τρελαίνουν- ακολούθησε το άνοιγμα στην Κίνα πρώτα από τον κ. Καραμανλή και μετά από τον Αντώνη Σαμαρά.
Πράγματι, πέτυχαν και οι δύο τους εξωπραγματικές για τη συνήθως «κλειστή Κίνα» θερμές σχέσεις.
Που κορυφώθηκαν επί ημερών Σαμαρά με την εκτός κάθε διπλωματικού πρωτοκόλλου δημόσια δήλωση «θα αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» από τον Κινέζο πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Η δήλωση-έκπληξη έγινε πρωτοσέλιδο εκτός από την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνεπώς, όταν τηρείται η αρχή της συνέχειας της χώρας έρχονται σε εσχάτη μοίρα όλα τα πολιτικά παρατράγουδα. Γίνονται σκουπίδια
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση πήγε καλά στο Πεκίνο.
Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα, η κυβέρνηση σημείωνε:
«Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά. Όσα πετύχαμε ούτε τα είχε φανταστεί ο Σαμαράς».
Αλλά ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν στις σχέσεις μας με τους Κινέζους. Τον Μάιο του 2013 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Κίνα.
Στη συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μίας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης.
Συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.
Το 2014 ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αμέσως μετά μετέβησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου θα απεύθυναν χαιρετισμό στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.
«Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε πως «στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο».
Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς».
«Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα, ενώ ως προς τις προσδοκίες εκτίμησε ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αυτό που δημιουργεί τη στρατηγική σχέση, είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, που να είναι και αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων της Κίνας, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και να ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδας με τα λιμάνια της Ευρώπης».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου.
Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες.
Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς.
Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».
Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε.
Και πρόσθεσε «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.
Δεκαεννέα, συνολικά, μνημόνια και επιχειρηματικές ελληνοκινεζικές συμφωνίες θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.
Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) υπογράφηκαν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.



