ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2013!
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΑΤΡΩΤΟ ΑΝΤΡΟ,
Η ΣΑΠΙΛΑ…
Εκτινάχτηκε στην 3η θέση η διαφθορά
στην Ελλάδα το 2016
-Το 2015 ήταν στην 12η θέση
ΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ…
Ακτύπητο «κράτος εν κράτει», η διαφθορά.
Που ραγδαίως καλοταίζεται και γιγαντώνεται…
Το 2016 η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση με 81% ανάμεσα σε 41 χώρες από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνα της Ernst & Young το εντυπωσιακό είναι ότι η χώρα μας εκτροχιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Το 2015 ήταν στο 61% στη 12η θέση.
Οι αυτοδιαφημιζόμενοι κήρυκες της εντιμότητας απέτυχαν.
Εικόνα ντροπής για τη χώρα…
Βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη και από χώρες όπως η Κένυα, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Νιγηρία.
Η ελληνική επίδοση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκρίνεται μόνο με της Σλοβακίας (81%), της Κροατίας (79%) και της Ουγγαρίας (78%), ενώ σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία τα ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο από την Ελλάδα και στη Ρουμανία κινείται στα δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα – μόλις 31%.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η διαφθορά καλά κρατεί αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το 2015 ήταν στο 61% δίνοντας στην Ελλάδα τη 12η θέση.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 12% του συνόλου των στελεχών έχει παραιτηθεί από τη θέση του για ζητήματα ανήθικης συμπεριφοράς. Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα διαμορφώνεται μόλις στο 2%.
Οι 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν θα επέλεγαν την παραίτηση για ζητήματα ηθικής, ενώ οι 3 στους 10 δήλωσαν ότι αν και το σκέφτηκαν τελικά δεν παραιτήθηκαν.
Επίσης, ο ένας στους 5 συμμετέχοντες στην έρευνα της Ernst & Young ανέφεραν ότι έχουν δεχτεί εσωτερικές πιέσεις να μην αποκαλύψουν πληροφορίες ή ανησυχίες τους σχετικά με φαινόμενα ανάρμοστης συμπεριφοράς που έχουν αντιληφθεί.
Πάντως, μόλις το 21% των Ελλήνων γνωρίζει ότι η εταιρεία τους διαθέτει ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών.
Τέλος, το 69% των στελεχών στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι εταιρείες τους θα πρέπει να παρακολουθούν διάφορες πηγές πληροφόρησης, όπως τα ποινικά μητρώα, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τις τηλεφωνικές συνομιλίες κ.λπ. ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο απάτης, δωροδοκίας και διαφθοράς.



