ΒΛΕΠΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ!!!

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 2026

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν αποκαλύπτει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα φέρει πίσω τα Μάρμαρα

 

 

Συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υπό προϋποθέσεις «βλέπει» ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Όσμπορν δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, εφόσον οι δύο πλευρές προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων.

 

«Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Αν όλοι προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με τη διάθεση να αποδεχθούν ότι δεν πρόκειται να πάρουν όλα όσα θέλουν, όπως συμβαίνει πάντα σε μια επιτυχημένη συμφωνία, τότε υπάρχει περιθώριο να επιτευχθεί συμφωνία».

 

Ο Όσμπορν έχει εκφραστεί θετικά εδώ και καιρό ως προς την επίλυση της διαμάχης, η οποία αποτελεί πηγή τριβής μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

 

Η θέση του Βρετανικού Μουσείου και οι διαφωνίες με την Ελλάδα

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας από τότε που ανέλαβε τη θέση του στο Βρετανικό Μουσείο, το 2021. Στις αρχές του 2023, οι δύο πλευρές φαινόταν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα προέβλεπε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής. Ωστόσο, περισσότερο από τρία χρόνια αργότερα, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

 

«Ελπίζω ακράδαντα ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να μπορούν να εκτίθενται και στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός τους», δήλωσε ο Όσμπορν την Τρίτη.

 

«Γνωρίζω ότι αυτή δεν είναι η θέση όλων στην Ελλάδα και το κατανοώ και το σέβομαι. Ωστόσο, αυτή είναι η δική μας θέση και, επομένως, αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο, θα πρέπει να κινηθούμε σε αυτό το πνεύμα», πρόσθεσε.

 

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Guardian» τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί καμία ρύθμιση που θα την υποχρέωνε να αναγνωρίσει την κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ούτε ένα σχέδιο που θα σήμαινε ότι θα ”δανειζόμασταν” τμήματα του δικού μας μνημείου».

 

Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Άντι Μπέρναμ είχε δηλώσει το 2023 ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα «χωρίς δεσμεύσεις». Τον Αύγουστο δήλωσε στους «Financial Times» ότι το ζήτημα αφορά το Βρετανικό Μουσείο.

 

Το ζήτημα των Γλυπτών στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ

 

Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον Μπέρναμ εξετάζει πιθανούς τρόπους ενίσχυσης των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα των Γλυπτών θα αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε συζήτησης για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

 

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα αποτελέσουν μέρος αυτής της συζήτησης. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στις 6 Οκτωβρίου.

 

Από την πλευρά του, ο Όσμπορν δήλωσε ότι σέβεται τα αισθήματα των Ελλήνων για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει την έκθεση των Γλυπτών τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

 

«Σέβομαι την ένταση των συναισθημάτων στην Ελλάδα» δήλωσε ο Όσμπορν, ο οποίος χθες βρισκόταν στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την πέμπτη επέτειο της Ideal Holdings SA.

 

«Αν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα πρέπει να βρούμε μια διευθέτηση που θα επιτρέπει την έκθεση αυτών των καταπληκτικών αντικειμένων τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Θα παρουσιάζονται σε δύο διαφορετικά πλαίσια: στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Αθήνας, και στο Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο της ιστορίας όλων των πολιτισμών, ο ένας δίπλα στον άλλον», πρόσθεσε.